ápr 20, 2023

GIMEX 30 Jubileumi sorozat 2. rész



Image

Csonka Szabolcs a Gimex értékesítési vezetője, az ötfős menedzsment tagja, 2008-ban, pályakezdőként csatlakozott a céghez. Rengeteg tapasztalatot szerzett a különböző projektek során, aktívan részt vett a jelenlegi értékesítési csapat kiválasztásában, mentorálásában, rendszeresen tart egyetemi előadásokat, szimpóziumokat, szakmai workshopokat, szakcikkei műszaki magazinokban jelennek meg. Tizenöt éves munkája elismeréseként GIMEX – AD HONOREM díjat kapott.

 

„A befektetett munka idővel mindig megtérül.”

A GIMEX-Hidraulika Kft-t harminc évvel ezelőtt, 1993-ban alapították Győrben. A kezdetben külkereskedelmi tevékenységet folytató családi mikrovállalkozás az alapító Görcs Imre nappalijából indult. Ma 25 fővel, gépipari elemek B2B értékesítésével és a kapcsolódó szerviztevékenységgel foglalkozik. A generációváltással megújult a cég, ám több munkatársunkat fűzi évtizedes kapcsolat a Gimexhez, akik maguk is szemtanúi voltak a vállalkozás fejlődésének. Jubileumi sorozatunk második részében Csonka Szabolcs értékesítési vezető mesél a saját gimexes tapasztalatairól.

 

1. Milyen volt a felvételi elbeszélgetésed? Mire emlékszel?

Cs. Sz.: Emlékszem, 2008. március 10-én péntek este nyolckor személyesen hívott Görcs Imre, a Gimex alapítója, hogy szombaton menjek be állásinterjúra, amely végül több mint három órásra nyúlt. Imrétől ekkor megismertem a Gimex teljes történetét, jó alanynak bizonyulhattam, mert már ott mondta, hogy hétfőn kezdhetek is. Ekkor még kérdéses volt, hogy melyik üzletághoz kerülök végül, a befogástechnikába vagy a hidraulikába.

 

2. Milyen volt az első munkanapod a Gimexnél?

Cs. Sz.: Izgultam, de vidám, fiatalos csapat várt. Mindjárt első nap megismerkedtem egy másik újonc kollégával, aki ugyan már nincs a cégnél, de akivel a mai napig jó barátságban vagyunk. Az első naptól kezdve intenzív műszaki oktatásban részesültem Imrétől, de nagyon sok, ma hasznos tudásomat önszorgalomból és már közel ezer projektben való részvétel során szereztem meg.

 

3. Hol volt az első helyed/íróasztalod?

Cs. Sz.: Eleinte vándoroltam, mivel többen is pályakezdők voltunk a cégnél. Leültettek az első üres helyre, onnan hamar átkerültem egy másik helyre a befogás csoportba, majd később személyi változás miatt véglegesen is a befogástechnika csoportban maradtam, mint mérnök üzletkötő. Az open office irodában, a kemény mag kellős közepén lett az első fix helyem, ahol megörököltem az elődöm minden eszközét, és ahol aztán hat mozgalmas évet töltöttem el. Az új irodaépületben 2015-től már közös irodában dolgozunk Kiss Richárd műszaki és logisztikai vezetővel, akivel nagyon hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

 

 

4. Mi volt az első komoly feladatod, amivel megbíztak?

Cs. Sz.: A termékek megismerése, a szükséges műszaki tudás megszerzése nagyjából egy évig is eltart nálunk. Rengeteget képeztem magam, hogy minél jobban megismerjem a forgalmazott termékeket, de féléven belül már elég sok lehetőségem volt az önálló munkavégzésre, újabb és újabb projektekben részt venni, és minden projektfeladat új tapasztalatokat hozott. 2008 novemberében újoncként szintén lehetőségem volt részt venni a Roemheld Cégcsoport nemzetközi konferenciáján, Németországban. Először voltam ekkora eseményen, majd utána végigjártuk a nagyobb német beszállítókat is, nagyon intenzív hét volt. 2010-ben tartottam az első vevőszemináriumomat, amely jól sikerült, bár nagyon izgultam. Azóta aktív részese vagyok az általunk tartott vevőszemináriumoknak, szakmai kiállításoknak, egyetemi előadásoknak, szakmai workshopoknak.

 

5. Mi a legkedvesebb emléked a Gimexnél?

Cs. Sz.: Sok jó emlékem van, nehéz egyet kiemelni. A Roemheld csocsóbajnokság megnyerése 2013-ban, a Hainbuch által szervezett gokartverseny Stuttgartban, a JD-traktorvezetés egy német farmon, a régi gimexes bulik, a retró karácsonyi buli a hamburgerezőben a 2016-ban a megújult Gimex-csapattal, az összes kiállítás a Hungexpo-n, a gimexes focimérközések, a közös ebédek az étkezőben, ahol összejönnek a munkatársak.

 

6. Mi volt az a nagy tapasztalat, amelyet a Gimexnél szereztél?

Cs. Sz.: Mindent csináltam az elején, árut vettem át, az emailek kora előtt még faxoltam is, ami néha fél napig is eltartott, csomagoltam, árajánlatokat írtam, GLS-címkét írtam kézzel, bevételeztem, fuvart szerveztem. 2009-től elkezdtem látogatni a vevőket is a konkrét projektek miatt, amely komoly kihívás volt számomra, de sok új emberrel ismerkedhettem meg, és bepillantást nyertem más cégek működésébe. Egyre több projekt jött, és ez a keresztértékesítésre is hasznos volt. 2011-ben lettem a befogástechnika csoport vezetője, a három fős csapat élén. A munkához szükségem volt szolgálati autóra is, aminek nagyon örültem. Imre néha kikérte a véleményemet, és utólag érzem csak igazán, hogy mennyire nagy dolog volt. Sok időt töltöttem mellette, sokat tanultam tőle. Második generációs vezetőként már jóval nagyobb felelősségem van, mint előtte bármikor, mert bármiben is döntök, az kihatással lehet mások életére is.

 

 

7. Mi volt a legnagyobb változás, amelynek szemtanúja voltál?

Cs. Sz.: A faxolástól eljutottunk a vállalatirányítási rendszerből való automatikus kiküldésig. A kézzel rajzolt műszaki skiccektől eljutottunk a tervező programig. A „mindenki mindent csinál”-tól eljutottunk a részlegek munkamegosztásáig. Külön van backoffice, marketing, pénzügy, raktár és szerviz csapatunk. A kézi útváltóval működtetett tápegységtől eljutottunk a vezeték nélkül vagy értintőképernyőn keresztül vezérelt kivitelig. Hidraulikus tápegységeink már a szerszámgépekkel és a robotokkal kommunikálnak. A termékek értékesítésén túl mára komplett szolgáltatást nyújtunk a tervezéstől a kivitelezig.

 

8. Mire vagy a legbüszkébb az eredményeid közül?

Cs. Sz.: Hogy a partnerekkel bizalmi kapcsolatot sikerült kialakítanom, tudják, hogy elérhető és rugalmas vagyok és mindig a szívemen viselem az adott projektet. A mostani csapat kialakításában is nagy szerepem van, együttműködő társaságot sikerült összehoznunk, jó a hangulat nálunk. Az évek során felhoztam a német nyelvtudásomat és már direktben tárgyalok a német partnerekkel, akik nemrég álltak át az angol munkanyelvre, így most az angol tudásomat fejlesztem épp. Fontos még, hogy a vezető csapatban öt különböző személyiség, és öt nézőpont van, de mind egy célért dolgozunk. Továbbá hatalmas elismerés a két legnagyobb beszállítónk díja is, amelyet a magyar piac felépítéséért kaptunk, és tizenöt éve én is aktívan részt veszek benne.

 

9. Egy rövid, mulatságos anekdota, amit megosztanál:

Cs. Sz.: Nagyon sok mulatságos helyzetbe kerültem az elmúlt 15 évben, de nem tudnék most ezek közül egyet kiemelni.

 

 

Folyt. köv.

Vajon ki lesz a következő gimexes, aki legközelebb válaszol a kérdésekre...?

 

>>Tovább a GIMEX 30 Jubileumi sorozat 1. rész

Galéria (24 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.