márc 30, 2023

GIMEX 30 Jubileumi sorozat 1. rész



Image

Görcs Annamária, a Gimex második-generációs ügyvezető-tulajdonosa gyermekkorától végig kísérte a vállalkozás fejlődését. A cég első marketingeseként kezdte meg a pályafutását tizennyolc évvel ezelőtt a családi cégnél, amelyet akkor még az édesapja, a Gimex-et alapító Görcs Imre vezetett. Kilenc évvel ezelőtt édesapja betegségét és korai halálát követően, háttérmunkásból frontvonalbeli vezetővé kellett válnia. Legfontosabb feladatai közé tartozik a marketingkommunikációs és HR-folyamatok kialakítása és megújítása, új vezetői csapat felállítása, sikeres generációváltás, új vállalati kultúra bevezetése, valamint jelentős szervezeti és stratégiai átszervezések.

 

„Izgalmas vízió, stratégiai érzék, együttműködő csapat és sok kitartás szükséges a vállalkozáshoz.”

 

A GIMEX-Hidraulika Kft-t harminc évvel ezelőtt, 1993-ban alapították Győrben. A kezdetben külkereskedelmi tevékenységet folytató családi mikrovállalkozás az alapító Görcs Imre nappalijából indult. Ma 25 fővel, gépipari elemek B2B értékesítésével és a kapcsolódó szerviztevékenységgel foglalkozik. A generációváltással megújult a cég, ám több munkatársunkat fűzi évtizedes kapcsolat a Gimexhez, akik maguk is szemtanúi voltak a vállalkozás fejlődésének. Jubileumi sorozatunk első részében Görcs Annamária ügyvezető-tulajdonos mesél a saját gimexes tapasztalatairól.

 

1. Milyen volt a felvételi elbeszélgetésed? Mire emlékszel?

G. A.: Közvetlen családtag lévén, nálam kimaradt a felvételi elbeszélgetés. Családi körben viszont már eldöntött tény volt, hogy egyszer a vállalkozásban fogok dolgozni. A gimnázium után célirányosan tanultam tovább üzleti kommunikáció szakon Budapesten, és az is evidens volt, hogy a Gimex külső-belső kommunikációjáról írom a diplomamunkámat. A főiskolai gyakorlatot is a cégnél, illetve külföldi partnereinknél töltöttem, a Gimex-szel együtt összesen hét cégnél: Angliában, Németországban és Olaszországban. Itt már lényegében a Gimex-et képviseltem, még jóval azelőtt, hogy hivatalosan is munkatárs lettem.

 

2. Milyen volt az első munkanapod a Gimexnél?

G. A.: Nem volt sem a környezet, sem a csapat új számomra, tudtam hová jövök. Emlékszem, nagyon izgultam, ugyanakkor alig vártam, hogy belevessem magam a feladatokba, és hasznos tagja legyek a vállalkozásnak. Az első feladatom egy hivatalos találkozó megerősítése volt édesapám és a Győri Ipari Park akkori ügyvezetője között, majd ezen a találkozón én is részt vettem.

 

3. Hol volt az első helyed/íróasztalod?

G. A.: A Mészáros udvari bérleményben kezdtem, ahol tízen ültünk egy légtérben. Nyolc hónappal később a cég átköltözött a saját tulajdonú, Selyem utcai épületbe, ahol már mindent a saját igényeim szerint rendezhettem be az íróasztalomon. Leghátul ültem, a „csendes” sarokban, bár a feladatköröm nem közvetlenül az értékesítés volt, mégis benne voltam a vérkeringésben.

 

 

4. Mi volt az első komoly feladatod, amivel megbíztak?

G. A.: Az első igazi kihívás huszonhárom évesen talált meg. Édesapám abban az évben csípőprotézis műtét miatt nem vehetett személyesen részt a legnagyobb beszállítónk németországi értékesítési konferenciáján (Roemheld International Sales Meeting – a szerk.), ahol a hivatalos Roemheld-disztribútorok összejönnek közel ötven országból, három kontinensről. A háromfős Gimex-delegáció vezetőjeként engem küldött maga helyett. A sok középkorú férfi között szinte az egyetlen nő voltam. Az ISM-en azóta is minden alkalommal képviselteti magát a Gimex, de mind a mai napig kevés a női résztvevő.

 

5. Mi a legkedvesebb emléked a Gimexnél?

G. A.: Miután lediplomáztam, édesapám elvitt magával a Hannover Messe-re. Az egyhetes időtartam alatt gyakorlatilag bejárhatatlan volt a komplexum, a világ minden tájáról érkeztek látogatók a világ egyik legjelentősebb ipari kiállítására. Lenyűgözött a pezsgő, nemzetközi esemény, ahol többnyire elegáns, öltönyös üzletemberek nyüzsögtek és építettek kapcsolatot, és nekem is rengeteg ismeretségem származik innen. Végül ez volt a kezdő lökés számomra, hogy – bár nem a cégnél terveztem a jövőmet – kipróbáljam magam a családi vállalkozásban.

 

6. Mi volt az a nagy tapasztalat, amelyet a Gimexnél szereztél?

G. A.: Az első kilenc évben - még marketingesként - megtanultam, hogyan működjek hatékonyan a műszaki szakemberek, mérnökök világában. Rendszerben kellett gondolkodnom, lényegre törően kommunikálnom, rengeteg különféle kihívásnak eleget tennem. Minden esemény és rendezvény kiváló szervezési készségeket igényelt, néha féléves folyamat volt az előkészítéstől a levezénylésig. A második kilenc évben az ügyvezetői feladatok átvételekor nagyon sokat számítottak ezek a tapasztalatok. Ma már szinte csak hosszútávú, stratégiai terveket, döntéseket készítek elő, amelyeknek az eredményét csak évekkel később fogjuk látni. Összefüggésekben, nagyságrendekben kell gondolkodni, és ez teljesen más működési metódust igényel, mint a napi operatív feladatok.

 

 

7. Mi volt a legnagyobb változás, amelynek szemtanúja voltál?

G. A.: A Gimex fejlődési folyamatának közvetve és közvetlenül is részese vagyok. Emlékszem az íróasztalra a nappalinkban, majd az alattunk bérelt lakás-irodára, a kezdetben csak hidraulika tömítésekkel teli polcra, az első saját tervezésű tápegységekre. Minden mérföldkő hozzátett ahhoz, ahol most tartunk, minden nagy beruházás, fejlesztés látványos ugrást eredményezett. Jómagam is sok időt töltöttem offline működésben, és ahogy a piaci igények változtak, fokozatosan áttértünk a digitális működésre. Ma szinte minden a vállalatirányítási rendszerben kerül rögzítésre, és minden munkafolyamatunk szabályozva van.

 

8. Mire vagy a legbüszkébb az eredményeid közül?

G. A.: Nagyon büszke vagyok az ambiciózus, együttműködő és kitartó munkatársaimra, akik az évek során rendkívüli teljesítményt nyújtottak a munkájukat illetően, és szép fejlődési ívet jártak be cégnél. A Gimex csapata az utóbbi nyolc évben kifejezetten stabilnak mondható, és több munkatársunk is tíz-, tizenöt éve dolgozik már nálunk. Ez azért is jelentős a cég életében, mert mindannyian szemtanúi és mozgatórugói is vagyunk a vállalkozás fejlődésének. Ennek elismeréseképp és a 30. évforduló alkalmából édesanyámmal - aki szintén tulajdonos a cégben - létrehoztuk a Gimex Ad Honorem díjat. A díjazott munkatársaink a sorozat további részeiben kerülnek bemutatásra.

 

9. Egy rövid, mulatságos anekdota, amit megosztanál:

G. A.: Ügyvezetésem első évében még személyesen szerveztem a céges karácsonyi bulit. Éppen egyeztettem a cateringesekkel, akik előkészítették a menüt és az italokat a kezdéshez, amikor az egyik felszolgáló fiú bizalmasan megkérdezte tőlem, hogy: „És ki itt a nagyfőnök?
Pillanatnyi hezitálást követően beavattam, hogy hivatalosan én vagyok az, mire szegény fiú eléggé zavarba jött. Minden bizonnyal egy őszülő halántékú, öltönyös üzletemberre számított…smiley

 

 

Folyt. köv.

Vajon ki lesz a következő gimexes, aki legközelebb válaszol a kérdésekre...?

 

>>Tovább a GIMEX 30 Jubileumi sorozat 2. rész

Galéria (31 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.