júl 12, 2022

HAINBUCH MANDO furatmegfogók beüzemelése



Image

A német HAINBUCH cég furatmegfogó egységeivel a brutálisan nagy szorítóerő mellett csökkentheti a ciklusidőt, megnövelheti a forgácsolás paramétereit, javíthatja a munkadarab felületi minőségét és automatizálhatja folyamatait. Egy 3-pofás tokmány gyakran kényszermegoldás, de a szokványos expanziós tüskék is hamar elérik határukat. Ezzel szemben a HAINBUCH vulkanizált szorítótüskés befogókban a legkorszerűbb befogástechnikai megoldás rejlik, amely kritikus megmunkálási helyzetekben is meggyőzi használóját.

 

A következő videón keresztül megtekintheti a HAINBUCH MANDO T211 és T212 típusú egységek szakszerű felszerelését és beüzemelését.

 

 

Két gyakori probléma szokott előfordulni a felszerelés után, amelyet mindenképpen szükséges ellenőrizni.

       1. Szorítótüske radiális lökete szorítás és oldás során

Ha a szorítótüske nem rendelkezik kellő radiális lökettel (katalógus szerint), oldott állapotban lehet, hogy nem tudjuk felhelyezni a szorítótüskére a munkadarabot. Ez főleg akkor okozhat problémát, ha egy automatizált rendszerben a robotnak is van egy tűréstartománya.

Szorítás után, ha nincs meg a kellő radiális löket (katalógus szerint), a szorítás nem elég stabil, kimozdulhat a munkadarab.

Hiba okok a következők lehetnek:

  • a MANDO egység feltekerésekor a húzócső nem volt elülső végállásban,
  • nincs meg a megfelelő axiális lökettartomány,
  • a munkadarab ütköző rossz konstrukciója miatt, előbb szorít a tüske az ütközőn.

Összeszerelés után mindenképpen ellenőrizzük a szorítótüske nyitott és szorított állapotban lévő átmérőjét!

 

       2. A szerszámgép munkahengerének húzó és nyomóerejének beállítása

Általában a szerszámgépek munkahengerének maximális nyomáson használt axiális nyomó és húzóerejének értéke kb. 30-60 kN körül mozog. A legkisebb méretosztályú (XXS, XS, S, 1) MANDO tüskés megfogók megengedett működtető ereje max. 10 kN. Az előírtnál nagyobb működtető erő mellet használt MANDO egységeknél, T211-es kivitel esetében a húzócsap, T212-es típus esetében a gyűrű fog eltörni.

Ezért minden esetben ellenőrizzük a szerszámgép beállítását a kezelési dokumentáció alapján és a MANDO egységek megengedett, katalógus szerinti működtető erejét. Illetve minden MANDO egység oldalára rá van gravírozva a megengedett működtető erő kN-ban, amely a húzó és a nyomó erőre is vonatkozik.

A beüzemelés során felmerült további kérdés esetén bizalommal keressék a GIMEX-Hidraulika Kft. munkatársait!

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Részletes termékbemutatás a furatmegfogók alkalmazásának lehetőségeiről

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

 

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.