ápr 20, 2022

HAINBUCH furatmegfogó expanziós tüske helyett!



Image

A német HAINBUCH cég furatmegfogó egységeivel a brutálisan nagy szorítóerő mellett csökkentheti a ciklusidőt, megnövelheti a forgácsolás paramétereit, javíthatja a munkadarab felületi minőségét és automatizálhatja folyamatait. Egy 3-pofás tokmány gyakran kényszermegoldás, de a szokványos expanziós tüskék is hamar elérik határukat. Ezzel szemben a HAINBUCH vulkanizált szorítótüskés befogókban a legkorszerűbb befogástechnikai megoldás rejlik, amely kritikus megmunkálási helyzetekben is meggyőzi használóját.

 

 

A HAINBUCH MANDO és MAXXOS elnevezésű furatmegfogó rendszerek lelke a vulkanizált szorítótüske. A szorítótüskék HRC60 keménységű merev kopásálló és szennyeződésre érzéketlen szorítóelemek, amelyekkel a legnagyobb folyamatbiztonság érhető el. A vulkanizálásnak köszönhetően nem tud a szorítótüske szegmensei közé a forgács bejutni, mint egy expanziós tüske esetén, így garantált a jóval hosszabb élettartam. Nem kell újra és újra szabályozni a vulkanizált szorítótüskét, mint a 3-pofás tokmányok esetében. A szorítóelem mivel a teljes külső felületen illeszkedik a megfogandó furathoz, egy deformáció mentes megfogást biztosít még vékonyfalú munkadarabok esetében is.

 

A HAINBUCH szorítótüskés egységek stabilitásának és a vulkanizálás rezgéselnyelő képességének köszönhetően megnövekedik a szerszámok élettartama, sőt a szorítótüskék felújíthatok. Az összevulkanizált szegmenseknek köszönhetően a HAINBUCH szorítótüskék nagy előnye, hogy különböző megmunkálási műveletekhez szükséges hornyok, furatok, lépcsők egyedi kialakítások is kivitelezhetőek. Akár egy szorítótüskén két különböző szorító átmérő is kialakítható, egy rendszerrel és egy szorítótüskével akár több munkadarab megmunkálása is lehetséges. A standard átmérős szorítótüskéken kívül szinte bármilyen geometriájú forma megvalósítható pl. belső négy- és hatszög megfogására is van lehetőség. Az HRC50-es keménységű esztergálható szorítótüskék esetében pedig a felhasználó az adott gépen alakítja ki a kívánt szorítási átmérőt és kialakítást. Az esztergálható szorítótüskékkel a gép pontatlanságát is tudják korrigálni, a kiesztergáló gyűrű tartozéka a szorítótüskének.

 

Furatban történő megfogás esetén számos műszaki elvárásnak meg kell felelnie szorítóegységünknek, ezek együttese biztosítja csak az alkatrész gyártók számára a kívánt sikert. Számításba kell venni a furatmegfogó körfutási- és ismétlési pontosságát. A HAINBUCH egységekkel akár a <0,007 körfutás is elérhető. Standard szorítótüskékkel <0,01 a garantált körfutás. Az ütközőre történő axiális munkadarabmozgás további stabilitást és méretpontosságot eredményez. A HAINBUCH MANDO T812‑es kivitelének szorítótüskéje pedig csak radiális irányban mozog, így biztosított a rövid szorítási hosszal rendelkező munkadarabok stabil megfogása is. Az axiális löket nélkül nem veszítünk a megfogási hosszunkból. A HAINBUCH szorítótüskékkel ø5,5 – 450 mm közötti szorítási tartomány lehetséges, ezáltal nincsenek korlátok, mint egy expanziós tüske esetében.

Főleg kisméretű szerszámgépeknél fontos tényező a tokmányunk mérete és súlya. A HAINBUCH furatmegfogók kompakt kialakításának köszönhetően kisebb méretekkel és kisebb súlyukkal tudunk számolni, amely a gép- és szerszámozás oldaláról számos előnnyel jár. A szerszámgép orsójának kisebb súlyt kell mozgatni, amely kedvezően hat az orsó csapágyazására és a kisebb méretek miatt egyszerűbb a szerszámok kiválasztása is, egyszerűbben hozzáférünk a munkadarabhoz. 

 

A standardizált HAINBUCH furatmegfogók mindegyike elő van készítve kiegészítő furattal, amelyet felhasználhatunk munkadarabunk pozíciójának levegős felfekvés figyelésére vagy akár öblítésre is. Ezzel a kiegészítéssel akár teljesen automatizálhatjuk gyártásunkat vagy kézi munkadarab berakás esetén ellenőrizhetjük a megfelelő munkadarab pozíciónkat. Robotos munkadarab berakás esetén probléma szokott lenni a szorítótüske nyitási lökete, amely korlátja lehet a folyamatnak. Méretosztálytól függően a szorítótüske akár 0,8-es nyitási lökete megfelelő a robotos munkadarab betöltés elvárásainak.

Vannak helyzetek, ha már az első műveleti operációhoz megtalálnák a megfelelő furatmegfogót, jelentős költséget és időt spórolnánk meg, nem beszélve az előírt mérettűrések garantálásáról. Egyedi kivitelben a HAINBUCH szorítóegységeknél lehetséges az akár +1,7/-1,5 mm radiális lökettartomány áthidalása is. A kovácsolt vagy öntött nyers felülethez illeszkedő kúpos- és recézett szorítótüskék pedig a legnagyobb pontosságot és stabilitást biztosítják. Ezekkel a tulajdonságokkal akár már az első operációnál is gondolkodhatunk a furatban történő munkadarab szorításban.

A Gimex-Hidraulika Kft. a műszaki szaktanácsadáson túl vállalja a komplett megfogás tervezését és az egyedi alkatrészek gyártását (pl.: húzócső, húzó-adapter, munkadarab ütköző, munkadarab levegős felfekvésfigyeléshez szükséges elemek, stb.).

 

Töltse le bemutató anyagunkat a HAINBUCH megoldásokról a furatmegfogás területén!

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a MANDO szorítótüskés befogók termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (11 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.