júl 6, 2021

Mindig automatizáljunk?! Automatizált vs. „hagyományos” készülékek költsége



Image

Az automatizálás és az ipar 4.0 az alkatrészgyártás területén, sok helyen mára már központi téma lett. Sok gyártó kínálja az automatizált rendszerekhez illeszkedő termékeit és megoldásait. Azonban több esetben, nem indokolt egy teljesen automatizált rendszer kiépítése. Előfordul, hogy a gyártandó darabszám vagy egyéb okok nem teszik rentábilissá a beruházást.

 

Fejlődni, fejleszteni viszont elvárás! Cégünk közel 30 éves tapasztalatával a partnereivel közösen keresi a legmegfelelőbb rendszermegoldásokat. Rugalmassága és neves beszállítói révén a tervezéstől a teljes kivitelezésig vállalja akár automatizált, akár hagyományos munkadarabmegfogó és hidraulikus rendszerek komplett kiépítését.

A ROEMHELD csoport standardizált megfogó szorítóelemei, gépsaturendszerei és nullpontrendszerei alkalmazásával lehetőség nyílik, hogy akár utólag, a meglévő munkadarabmegfogó készülékünket egyszerűen átalakíthassuk a fél- vagy teljesen automatizált rendszerek elvárásainak megfelelően. Számos utólag is könnyen felszerelhető kiegészítő elem, illetve olyan integrált funkciók állnak rendelkezésre, amelyekkel a szorítási, alátámasztási- és rögzítési pozíciók, valamint a szorítóerők ellenőrizhetők.

 

Nézzük számokban!

Jelen készülék példáján keresztül, milyen költséggel kalkulálhatunk egy hagyományos és egy automatizáltható készüléket nézve, a hozzá tartozó hidraulika rendszer figyelembe vétele mellett?

A munkadarab egy 900 mm hosszúságú acélrúd, amelyet az első operációban 3 db 125 mm-es pofaszélességű gépsatuval szorítunk. Megmunkáljuk a felső síkját és kialakításra kerül a 6 db ø 40 mm-es furat. A második operációban a készre munkált furatokon keresztül hidraulikus furatmegfogókkal rögzítjük a munkadarabot, így a munkadarab 5 oldala megmunkálható egy felfogásban. Jó megoldást jelenthet számos esetben, egy technikai furat kialakítása az első operációban, amely a következő műveletekben egyszerűsíti és költséghatékonyabbá teszi a megmunkálási folyamatainkat a furatmegfogó segítségével.

 

Hidraulikus készülékek előnyei:

  • könnyen integrálhatók egy automatizált rendszerbe (akár utólag is),
  • visszacsatolás lehetősége (nyomásérték, mkd. felfekvés, hengerpozíció),
  • nehezen hozzáférhető helyeken is állandó szorítás és alátámasztás,
  • emberi hibákból eredő selejt minimalizálása,
  • ciklusidők csökkentése,
  • termelékenység növelése.

 

Az automatizálható HILMA satuk az 5-tengelyes megmunkáláshoz valamennyi forgácsolási művelethez integrálhatók, legyen szó nyers vagy akár már készre munkált felület szorításánál.

 

 

Az ütközésmentes szerszámpályák, az 5-tengelyes megmunkáló központok hatékony gyártásának alapkövetelményei. Az MC-P, MC és SCS szorítórendszereket kifejezetten erre a követelményre fejlesztették ki. A tömített orsótér megvédi az összes mozgó alkatrészt a forgácsok behatolásától. Az erőátvitellel történő működtetés, a szorító-pofák szorítóerejének veszteség nélküli használatát eredményezi. A hidraulikus változatok automatizált folyamatokhoz is alkalmasak. A kompakt kialakítás lehetővé teszi a szabványos szerszámok használatát. A kívánt megmunkálási feladathoz megfelelő szorító pofák egészítik ki a termékpalettát pl.: kemény, beálló, lépcsős, esztergálható és prizmás pofák, stb.

 

Előnyök (MC és SCS sorozat):

  • szabadalmaztatott forgács elleni védelem,
  • nagy pontosság és merevség,
  • széles megfogási tartomány,
  • pofaszélesség: 40, 60, 80, 100, 120, 125 mm,
  • mechanikus vagy hidraulikus működtetés,
  • fix pofával, központosított és úszó kivitelekben is,
  • széles szorítópofa választék,
  • könnyű karbantartás.

 

Egy bonyolultabb munkadarabmegfogó készülék sokszor csak több szorító- és alátámasztó elem együttes használata mellett kivitelezhető. Kis helyigény miatt nehéz kiválasztani a megfelelő szorító eszközt. Ez jelentős mértékben bonyolítja a konstrukciót és növeli a készülék költségét.

 

Három funkció egy egységben?

A kis helyigényű, kompakt ROEMHELD hidraulikus furatmegfogók a készre munkált furatokba illeszkednek. A furatmegfogó kialakításának köszönhetően, a munkadarabok szorítására, központosítására és megtámasztására alkalmas. Szorítási átmérő tartomány standard kivitelben 16 – 46 mm. A furatmegfogó egy kettős működésű húzóhenger és egy vulkanizált szegmenses szorítótüske kombinációja. A szorítótüskét egy húzócsavaron keresztül húzzuk a kúpra. A szegmens szorítótüske sugárirányban kitágul a rögzítendő munkadarab furatátmérőjéhez. Az axiális mozgás miatt a munkadarabot a ház edzett felületére húzza. Ez még nagyobb stabilitást és pozíciópontosságot biztosít. Az integrált levegős furattal lehetőség nyílik a munkadarab megfelelő felfekvését ellenőrizni, amely egy automatizált rendszer elengedhetetlen eleme. A vulkanizált szorítótüske pedig nagyobb merevséget és üzembiztonságot eredményez. Egy szabványos expanziós tüskével szemben, a furatmegfogó rendkívül kopásálló és érzéketlen a szennyeződésekre.

 

Furatmegfogó előnyei:

  • szorítás és központosítás egy elememmel,
  • kompakt kialakítás,
  • szorítás-ismétlési pontosság: 0,005 mm,
  • edzett felfekvési felület,
  • integrált pneumatikus munkadarab felfekvés figyelés,
  • gyors vulkanizált szorítótüske csere,
  • nem központosított kivitelekben is elérhető.

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a HILMA gépi satuk és saturendszerek termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

 

Galéria (10 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.