febr 16, 2024

Krómozott rudak hőkezelt anyagminőségei II. rész



Image

Keménykrómozott, indukciósan edzett acél dugattyúrúd

A standard anyagminőségek mellett (20MnV6, CK45) egyes feladatok esetén szükség lehet arra, hogy a krómozott rúd hőkezeléssel módosított tulajdonságokkal rendelkezzen. Egyik leggyakrabban alkalmazott hőkezelési eljárás az edzés.

 

Az edzés az a hőkezelési eljárás, amikor az acélt felmelegítik 950 °C fölé, majd nagy sebességgel lehűtik. Az edzés célja a nagykeménységű szövetszerkezet előállítása. Az erősen edzett acélok üvegszerűen ridegek.

 

 

Felületi edzés

Egyes alkalmazások megkövetelik az alkatrész felületének kopásállóságát, ugyanakkor, a terhelésből adódóan, egyidejűleg követelmény a megfelelő szilárdság és szívósság. Ilyen alkalmazásra példa a belsőégésű motorok forgattyús tengelye, amely a működésből adódó igénybevételek szempontjából megfelelő szilárdságú kell, hogy legyen. Az ismétlődő, fárasztó igénybevételből következően jó szívóssági tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen és a tengely megfelelő pontjain a kopásállóság az irányadó szempont (siklócsapágyak kapcsolódó felületei). A felületi hőkezelések (kérgesítő eljárások) célja kemény, kopásálló felületi kéreg létrehozása a mag szívósságának megtartása mellett.

A felületi edzés a munkadarab külső rétegének hevítéssel és azt követő gyors hűtéssel megvalósított hőkezelése. A szívós magot (szferoidit) a nemesített állapot, és szövetszerkezet biztosítja, a kemény kéreg kopásállóságát az edzett, martenzites szerkezet adja.

 

Indukciós edzés

Indukciós edzés esetében az alkalmazott váltóáram frekvenciájának változtatásával szabályozható a kezelt réteg vastagsága (minél nagyobb a frekvencia, annál vékonyabb réteg hevül fel, a beedzett réteg néhány tized mm-től max. 10 mm-ig terjed). Felületi edzéssel a nemesíthető acélokat lehet kezelni. A nemesítés eredményességét szakítóvizsgálattal és ütve hajlító vizsgálattal ellenőrzik, az edzés sikerét pedig Rockwell keménységméréssel (HRC).

Az indukciósan edzett krómozott rúd számos ipari alkalmazásban használatos, különösen olyan területeken, ahol kiemelten fontos a kopásállóság, a korrózióállóság és a nagy szilárdság.

 

Leggyakoribb ipari alkalmazási területei:

  • hidraulikus rendszerekben dugattyúrúdként,
  • a gépjárműiparban pl. felfüggesztőrendszerekben, lengéscsillapítókban,
  • az építőiparban pl. emelőkben, darukban; magas igénybevételnek kitett szerszámgépekben,
  • olaj- és gázipari alkalmazásokban, pl. fúrótornyokban, szivattyúkban.

 

Az edzett, keménykrómozott rudak tulajdonságai:

  • Edzett krómréteg vastagság:
    • 12 – 25 mm átmérő:      0,75 – 1,25 mm
    • 28 – 90 mm átmérő:      1,25 – 2,25 mm
    • 95 – 160 mm átmérő:    1,8 – 3 mm
  • Edzett réteg keménység: 56 – 60 HRC

 

A GIMEX választékában az indukciósan edzett krómozott rudak 42CrMo4V+QT+IH anyagminőségben érhetők el. A leggyakoribb átmérőket (D20, 25, 30, 32, 35, 40, 45, 50) raktárról kínáljuk, az egyéb méreteket rendelésre tudjuk szállítani.

 

A GIMEX Alapanyag katalógust itt töltheti le.

 

Lacó Ildikó
alapanyag értékesítő

 

>>Tovább az Indukciósan edzett acél dugattyúrúd termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.