nov 14, 2023

„Úszó” befogás egyszerűen! ROEMHELD becsavarható henger rögzítő funkcióval



Image

A ROEMHELD menetes házzal ellátott reteszelős hengerek szorító ereje viszonylag kicsi, de az ellentétes irányú visszatartó ereje nagy. Ennek köszönhetően különösen alkalmasak vékonyfalú munkadarabok minimális deformációjú rögzítésére, valamint „úszó” befogásra.

 

Ezek a hengerek is egyszeres működésűek, hasonlóan a jól bevált becsavarható hengerekhez (B1.461). De amikor a normál szorító hengerekre nagyobb erő hat, mint a szorítóerő, az olaj „összenyomhatósága” miatt a dugattyú bemozdulhat. Ezekben az esetekben növelni kell a rendszer nyomást, vagy nagyobb hengert, esetleg kiegészítő támasztó elemeket kell alkalmazni.

A rögzítő funkcióval rendelkező hengerek ilyen esetben megfelelő alternatívát biztosíthatnak. Nyomás felépülésekor a dugattyú kitágul és reteszelődik a hengertestben. Ennek köszönhetően nem csak a munkarabot rögzíti, hanem kompenzálja a szorító erő ellenében ható, akár ötször magasabb megmunkálási erőket is.

 

Alkalmazási példa „úszó” befogásra.

 

 

Az alaplapra két hengert építünk, amely kiegészül egy-egy szorító pofával. A hidraulikus megtáplálását fúrt csatornákkal biztosítjuk. A középen rögzített axiális blokk a szorító pofák megvezetésére, a beépített rugók pedig azok alaphelyzetbe való mozgatására szolgálnak. A hengerek közötti hidraulikus nyomáskiegyenlítésnek köszönhetően az „úszó” befogás, azaz az egyenletes és fogószerű érintkezés a munkadarabon annak helyzetétől függetlenül lehetséges. Csak az eltérő rugóerő befolyásolhatja az egyenletlenséget. A nyomás további növelésével a két henger pozíciója rögzül, fixálva a befogási pontot.

 

Előnyök:

  • „befogás” és „alátámasztás” egy elemmel,
  • a megengedett terhelési erő akár szorítóerő ötszöröse,
  • befogás minimális deformációval a viszonylag kis szorítóerő miatt, de nagy visszatartó erő,
  • különösen alkalmas „úszó” rögzítéshez,
  • a dugattyú kialakítása akadályozza a folyadékok bejutását.

 

► Angol katalóguslap letöltése.

 

Császár Tamás
műszaki tanácsadó

 

>>Tovább a ROEMHELD rugalmas pozíciójú rögzítőelemek termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (2 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.