okt 16, 2023

Krómozott rudak hőkezelt anyagminőségei I. rész



Image

Keménykrómozott, nemesített acél dugattyúrúd

A standard anyagminőségek mellett (20MNV6, C45) egyes feladatok esetén szükség lehet arra, hogy a krómozott rúd hőkezeléssel módosított tulajdonságokkal rendelkezzen. Egyik leggyakrabban alkalmazott hőkezelési eljárás a nemesítés.

 

A hőkezelés célja a fémek, ötvözetek mechanikai tulajdonságainak módosítása (keménység, szívósság stb.). A hőkezelés egy tervszerűen megválasztott hőmérsékletváltoztatási folyamat, mely felhevítésből, hőn tartásból és lehűtésből áll. Célja a munkadarab szövetszerkezetének, illetve feszültségállapotának tudatos megváltoztatása, az előírt tulajdonságok elérése céljából.

Mit jelent a nemesítés?

Nemesítés az a hőkezelési eljárás, amikor az acélt hőn tartják 800-1000 °C-on legfeljebb 0,5 óráig, majd hűtés következik vízben vagy olajban. Ezután következik kb. 600 °C-on a megeresztés.

 

 

Ezzel a hőkezeléssel beállítható a megfelelő szilárdság-szívósság arány. A megeresztési hőmérséklet növelésével csökken a keménység és a szilárdság, ezzel szemben nő az ütőmunka és az alakíthatóság.

A nemesíthető acélok különösen alkalmasak edzett késztermékek előállítására. A nemesítés során speciális kopásállóság érhető el. A termék felhasználása olyan területeken javasolt, ahol a magas szakítószilárdság, kopásállóság és szívósság együttes megléte elengedhetetlen.

Ötvözött nemesíthető minőségek közül legismertebb a 42CrMo4.

Alapanyag raktárunkban 42CrMo4V anyagminőségben érhetők el nemesített krómozott dugattyúrudak.

A GIMEX Alapanyag katalógust itt töltheti le.

 

Lacó Ildikó
alapanyag értékesítő

 

>>Tovább a Dugattyúrúd, vezetőoszlop, teleszkópcső termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.