máj 10, 2023

HAINBUCH SYSTEM a hosszú munkadarab átállási idők ellenImage

A különféle megmunkálási módok, az alkatrészek sokfélesége és a bonyolult munkadarabbefogás sok problémát jelent az alkatrészek forgácsolása során. A HAINBUCH rendszerrel nincs lehetetlen feladat. A különféle adapterekkel legyőzhető a munkadarabok sokfélesége elleni küzdelem és hihetetlen rugalmasságot biztosít a termelésünkben. Villámgyorsan tudunk igazodni a megrendelésekhez, legyen szó prototípusról, kis- és középszériás lehívásokról, vagy szériagyártásról. A HAINBUCH rendszer egyben jelenti a munkadarabbefogás valamennyi eszközét, amelyek legyenek patronos befogók, 2- és 3 pofás tokmányok, belső furatban szorító tüskés befogók, morzekúpos rendszerek, körmös menesztők és mágnestokmányok.

 

Mi szokott az általános probléma lenni?

Tegyük fel, hogy vásárlunk egy 6-os méretű kúpos főorsó végződésű esztergagépet. Ebben az esetben a munkadarab befogási spektruma 10 és 200 mm-es átmérő tartományban mozog. Ahhoz, hogy ezzel lehetőleg a legnagyobb spektrumot fedjük le, a gépet egy 215-ös méretosztályú pofás tokmánnyal kell felszerelni. Fontos, hogy az alkatrészek csak 80%-a essen a 100 mm-es és ennél kisebb befogási tartományba. Ekkor jön a dilemma, amivel a gyakorlatban meg kell küzdeni: nagy befogóeszköz – kisméretű munkadarab. A szerszámokkal nehezen férünk hozzá, vagy azokat gyakran előnytelenül távol lehet csak befogni, nem ritkán különleges szerszámokra van szükség, továbbá nagy az ütközés veszélye is.

 

 

A HAINBUCH rendszer soha nem hagyja cserben. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen felkészülhet minden befogási helyzetre és minden típusú megmunkálásra – legyen szó esztergálásról, marásról vagy köszörülésről. Nem számít, mennyire összetettek és különbözőek a munkadarabok, legyenek azok vékonyfalúak vagy terjedelmesek, legyen szó prototípusról, egyedi vagy sorozatgyártásról, mindig a lehető legrövidebb időn belül hozzájut a megfelelő szorítóeszközhöz. Mindez energia és munkadarabátállásidő pocsékolás nélkül, amelyeket az aktuális gazdasági környezetben senki sem engedhet meg magának.

A HAINBUCH rendszer alapegysége a forgó megmunkálások során már jól bevált gépi működtetésű SPANNTOP és TOPlus, valamint a kézi működtetésű TOROK patronos befogótokmányok. HAINBUCH rendszer előnye, hogy teljes átjárhatóságot biztosít az esztergagépek, marógépek, köszörűgépek és egyedi gépegységek között. A különféle adapterek a SPANNTOP, TOPlus és TOROK befogótokmányokon kívül az álló megmunkálásoknál használt kézi működtetésű MANOK plus és a hidraulikus működtetésű HYDROK álló megfogóknál is alkalmazhatóak. Ez az építőkocka elvén működő rendszer biztosítja a teljes átjárhatóságot különböző gépek, különböző megmunkálási operációk között. Akár az esztergagépen használt teljes megfogási rendszerünket percek alatt áthelyezhetjük marógépünkre. A SPANNTOP, TOPlus, TOROK, MANOK plus és HYDROK megfogó rendszerekhez tartozó patronokkal különböző méretosztálytól függően Ø3-100 mm nyers és megmunkált, négy- és hatszög profilok szoríthatóak centrikusan vagy akár excentrikusan. A vulkanizált szegmenseknek köszönhetően alakos munkadarabok megfogása is lehetséges. Ezáltal maga az alap megfogó egységeink is hihetetlen sok megfogási variációra nyújtanak megoldást, nem beszélve a munkadarab szorítás stabilitásáról, ami gyorsabb forgácsolást, jobb felületi minőséget és kisebb szerszámkopást eredményez.

A HAINBUCH rendszer egy alap befogóból áll, amely a géporsón vagy gépasztalon helyezkedik el. A különféle adaptereket pedig ezekre az alap befogó eszközökre szereljük fel. Az átszerelés csak pár percet vesz igénybe és az átállási pontosság <0,003 mm beállítás nélkül. Az átszerelés egy egyszerű munkafolyamat és nem igényel különösebb szaktudást. Nem kell a főorsóról vagy gépasztalról a tokmányokat leszerelni és az átállási idők pontosan meghatározhatóak, tervezhetőek.

Az adapterek egyik típusa a két és hárompofás modulegységek, amelyek teljesen egyentértékűek egy szabványos pofás tokmánnyal. „Man muss nicht groß sein, um groß zu sein”, vagyis nem kell nagynak lenni ahhoz, hogy nagyok legyünk – ezzel a szlogennel népszerűsítette egykor az egyik legnépszerűbb német autógyártó legújabb kisautóját. Ugyanez jellemzi a munkadarab-megfogás technológiáját; manapság a nagy, nehéz és energiapazarló óriás pofák mérete számos gép munkaterében inkább akadályt, mint előnyt jelent. A két méretosztályban elérhető kompakt pofás modulegységekkel a kemény és az esztergálható lágy pofákkal 15-209 mm szorítási tartomány fedhető le.

A belső furatban történő megfogásokhoz illeszkedő MANDO adapterekben a legkorszerűbb befogástechnika rejlik, amely a legkritikusabb megmunkálási helyzetekben is meggyőző. Aki ismeri és használta már ezeket a vulkanizált szorítótüskés rendszereket, az tudja, milyen lehetetlennek tűnő szorítási szituációknál is biztos és stabil rögzítésre képes. Az expanziós tüskékkel szemben, amelyek hamar elérik határukat, hamar elkopnak és a forgács okozta veszélyekre különösen figyelni kell, a HAINBUCH vulkanizált szorítótüskés rendszerei a legnagyobb folyamatbiztonságot garantálják. A MANDO adapterekkel, 8 méretosztállyal, Ø8-100 mm megfogási tartomány biztosított. A kemény HRC62-es szorítótüskék mellet itt is elérhetőek az esztergálható kivitelű szorítótüskék.

 

 

 

 


HAINBUCH rendszer felépítése

 

A morzekúpos adapterek alapból MK4-es kúppal érhetőek el, de kérésre más méretben is rendelhetőek. Akár már meglévő eszközeinket integrálhatjuk be a morzekúpos adapterekbe. A körmös menesztős adapterekkel pedig csúcsok közötti megmunkálási szituációk oldhatók meg. A HAINBUCH rendszer mágneses adapter rendszere alaktalan munkadarabok megfogására nyújt megoldást. Egy permanes mágnesre felépített adapterrendszer a hozzá tartozó szorítófejekkel még további lehetőséget nyújt a felhasználók számára. A mágneses rögzítés vagy oldás az adapter oldalán elhelyezett működtető kulccsal lehetséges. Felhelyezés után egy egyenértékű mágneses tokmányt kapunk, aminek az előnye, hogy felszerelése 2 percet sem vesz igénybe. A HAINBUCH rendszer még ennél is több lehetőséget biztosít, vevőspecifikus egyedi adapterlapokra felintegrálhatóak a különböző akár már meglévő megfogó eszközeink is. Nem szükséges meglévő eszközeinket lecserélni, ha a HAINBUCH rendszer gyorscsere előnyeit szeretnénk kihasználni.

 


Mágnesmodul

 

A HAINBUCH rendszer számára az öt különböző típusú standardizált adapter megoldásával és az egyedi megoldások integrációjával nincs lehetetlen feladat. Legyen szó belső vagy külső patronos megfogásról, két vagy három pofás alkalmazásról, csúcsok közötti megmunkálásról vagy mágneses rögzítésről. Egy komplett rendszer birtokában villámgyorsan, minimális átszerelési idő mellet azonnal tudunk alkalmazkodni a vevői megrendelésekhez. A HAINBUCH megoldása egy univerzális rendszer valamennyi alkatrészgyártással foglalkozó vállalat számára, amelyek pénzt és időt spórolnak használatával.

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a HAINBUCH rendszer termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (8 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.