nov 23, 2022

Villámgyors tokmány csere a HAINBUCH centroteX M-mel



Image

A HAINBUCH cég standardizált centroteX M rendszere használatával villámgyorsan tudunk igazodni különböző igényű megrendelésekhez. Ez főleg a mai helyzet kihívásait könnyíti meg, ahol az alapanyag és alkatrész hiány miatt rendszeresen újra tervezés szükséges a termelésben. A centroteX tokmánycsere rendszer valamennyi géphez illeszthető. Ráadásul a tokmányok, patronos megfogók, expanziós tüskék és egyedi megfogó készülékek cseréje alig 5 percet vesz igénybe. Ez hihetetlen nagy rugalmasságot eredményez, sőt egy év alatt akár 120 munkaórát spórolhatunk vele gépenként.

 

A centroteX egyik eleme a CENTREX központosító rendszer, amely a gép és a befogóeszköz között helyezkedik el. A rendszer ismétlési pontossága a gép és a tokmány között beállítás nélkül is kevesebb, mint ≤0,005 mm. A gyorscserélő rendszer használata azonban még ennél is többet ígér: lényegesen lerövidíti a gépállásidőket, megnöveli a termelékenységet és ezáltal a centroteX az alkatrészgyártással foglakozó cégek számára valamennyi területen kimagasló megtakarításnak bizonyul. A növekvő energia- és anyagköltséget megspórolhatja vele. Minden eleme a minőséghez és a flexibilitáshoz lett tervezve, egyszóval egy multifunkcionális eszköz.

 

 

A centroteX gyorsasága eszterga-, mérő- és köszörűgépeken használható ki igazán. A gyorscserélő rendszeren keresztül a gépen túlnyúló befogóeszközök használata is lehetővé válik. Akár 5 perc alatt lecserélhetjük a 315-ös méretosztályú hárompofás tokmányunkat egy TOPlus 100-as patronos befogóra vagy egy belső furatban rögzítő szorítótüskés MANDO-ra.

Egy gépen több forgácsolási művelet, operáció is megoldható és elvégezhető a legrövidebb átszerszámozás mellett. A befogóeszközök hidraulikusan és mechanikusan is működtethetőek. Teljes áteresztési lehetőség is megoldott befogótól függően, így szálanyagok megmunkálásánál is tökéletesen alkalmazható. A maximális fordulatszámot a használt befogóeszköz határozza meg.

 

Különböző gyártók tokmányait használja? Nem probléma!

 

A centroteX M rendszer óriási előnye, hogy a meglévő tokmányokat, expanziós tüskéket vagy bármilyen megfogó egységünket bele tudjuk integrálni a gyorscsere rendszerbe. Nem probléma így, ha más gyártók tokmányait használjuk, az integráció lehetőségével, a meglévő tokmányok, a szorító pofák és egyéb ütközők lecserélésére nincs szükség. Ezért is zseniális a HAINBUCH cég centroteX M gyorscsere rendszere, mivel a meglévő komplett megfogási rendszerünket integrálhatjuk és az eddig használt tokmányainkat percek alatt cserélhetjük.

 

 

A centroteX rendszer két fő elemből épül fel. A gép főorsójára felszerelt gépadapter, amely a gép orsójához illeszkedik kúpos vagy átmérős illesztéssel. Ehhez kapcsolódik a befogóadapter, amelyen a különböző szorítóegységek (3 és 4 pofás tokmányok, patronos befogók, speciális készülékek stb.) helyezkednek el. A két adapter rögzítése gyorsrögzítésű csavarok által biztosított, a központosításért pedig a CENTREX rendszer felel. A befogó adaptert (kis befogóknál akár kézzel, nagy tokmányoknál pedig daru segítségével) egyszerűen összekapcsoljuk a főorsón elhelyezett gép adapterrel, elfordítjuk záró helyzetbe (amelyet az adapter lapok oldalán jelölnek), és nyomatékkulccsal meghúzzuk a gyorsrögzítő csavarokat, így összekapcsoltuk/rögzítettük a két egységet és már termelhetünk is tovább. A csavarral történt rögzítés miatt a stabilitás megegyezik, mintha a tokmányunkat direktbe szerelnénk fel a géporsóra.

 

Számoljunk csak utána!

 

Tételezzük fel, hogy naponta egy átszerelést végzünk (kb. 35 perc), egy munkaórának a költsége a gépet is beleértve 60 Euro. Egy 20 munkanapos hónapban 700 Euro költségünk keletkezik, amely 12 hónappal beszorozva év végéig 8.400 Euro-t tesz ki. Ezzel szemben a centroteX használatával az 5 perces átszerszámozás havi költsége 100 Euro, éves szinten pedig mindössze 1.200 Euro. Évente tehát 7.200 Eurót megspórolhatunk, sőt további 120 plusz munkaóránk szabadul fel, amely gépenként 15 plusz műszakot jelent.

 

 

Manapság mindenütt kiemelkedő jelentőséggel bír a termelékenységnövekedés és a megrendelésekhez való gyorsabb igazodás. Ezek a szempontok játszanak döntő szerepet a gyorscserélő rendszer bevezetésénél. A világon már számos alkatrészgyártással foglalkozó cég használja ki a centroteX előnyeit.

Egy neves német fogaskerékgyártó cégnél nagy probléma volt a gyors befogóeszköz csere. Az egyedi megrendeléseket minél rövidebb határidőn belül kellett legyártania, miközben a gépek 100%-os kapacitással termeltek. Erre jelentett megoldást a gyorscserélő centroteX rendszer, amely +10%-os termelékenység növekedést, az átállási idők drasztikus lecsökkentését, és rövidesen egy új gép árának megspórolását eredményezte. A fő és ellenorsós Gildemeister GMX 250 típusú gépen a gyorscserélő rendszer előtt az átállási idő 1 és 2 óra között alakult, bevezetése óta kevesebb, mint 10 percre lecsökkent <0,01 mm munkadarab körfutás mellett.

Egy másik, pneumatikus elemeket gyártó cégnél a fő probléma a „Just-in-time” betartása volt. Ráadásul nagyon széles mérettartományú alkatrészeket gyártottak 15 mm-től egészen 250 mm-es átmérőig, kerek és alakos kivitelben is. Az Okuma Mac Turn 350 gépen jelenleg a fő és ellenorsón együtt kb. 15 percbe telik a befogók cseréje. A gépkezelők számára is teljesen új dimenziókat nyitott a centroteX.

Egy 125 éves múltú sváb cégnél minden egyes Mori Seiki NL2500 gép fő és ellenorsója a centroteX gyorscserélő rendszerrel van felszerelve az átállási idők csökkentése céljából, a folyamatos termelést elősegítve.

 

 

A centroteX M rendszerhez számos kiegészítő elem tartozik, amellyel a befogóeszközök cseréje és a tarolása még kényelmesebben megoldható. Ilyen a Monteq cserekészülék, amellyel a nehezebb tokmányokat egyszerűbben lehet kezelni. A gyorsrögzítő emelőszemeknek köszönhetően gyorsan fel és le tudjuk csatlakoztatni, teljesen ergonomikus, minden eleme centroteX-hez és a könnyed mozgatáshoz igazodik. A gyorsrögzítésű emelőszemeket egyszerűen a befogó adapterén ellátott furatokba illesztjük. Az új mobil szerelő állomás, pedig olyan helyeken nyújt segítséget, ahol nincs kiépített darurendszer a szerszámgépeknél. A könnyen kezelhető, akkumulátoros kocsi a tokmányok szállítását és daruzását teszi ergonomikussá a felhasználók számára. A tároló eszközökben pedig egyszerre akár több csere-tokmányt is tárolhatunk kis helyigény mellett, eszközeink nem egy raklapon porosodnak, könnyedén a kívánt géphez tolhatjuk azokat. A tároló kocsik a tokmányok raktározásán kívül tehát szállító szerepet is betöltenek.

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a HAINBUCH centroteX termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (8 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.