okt 24, 2022

Hogyan készül a krómozott rudak felülete?



Image

Raktárunkban több ezer méter kemény krómozott rúd és -krómozott acél teleszkópcső található, de valójában mi a krómozás jelentősége, hogyan készül a króm bevonat?

 

A króm fontos tulajdonságai közé tartozik a keménység és a kopásállóság, valamint a korrózióval szembeni ellenállása, amely fémek díszitő- és védőbevonatának készítésére teszi alkalmassá. A krómfelületen képződő tömör, ellenálló króm-oxid film az alapfémet megvédi az oxidáló hatású közegtől.

Díszítő króm és keménykróm

A kemény króm és a dekorkróm közötti az a fő különbség, hogy a kemény krómot kopásállóságra, a dekoratív krómot esztétikai célokra használják. A dekoratív króm vékonyabb, mint a kemény króm.

Díszítő krómozás

A díszítő krómozással a felület szépségét, megjelenését javítják, valamint a króm keménysége és kopásállósága miatt a felület ellenálló képességét is növelhetik.

Díszítő krómozás esetén vékony krómbevonatot választanak le, általában nikkel közbenső rétegre. A bevonat szerepe itt kettős: csökkenti a nikkelbevonat elmattosodását, és növeli a korrózióállóságot. Az utolsó rétegként felvitt bevonat teljesen elzárja a fémet a külvilágtól. Jól ellenáll a lúgoknak és savaknak, és mivel fényes felületet képez, esztétikai szereppel is bír.

Különféle kisebb háztartási gépeken alkalmazzák, de például csaptelepeken is, vagy ilyen díszítő krómozást láthatunk a járműveken is.

Kemény krómozás

A kemény krómozás egy galvanizálási eljárás, amelynek során krómréteget visznek fel a felületre úgy, hogy azt krómsavoldatba merítik. A kemény krómozás növelheti a fém alkatrészek tartósságát, keménységét, kopásállóságát és korrózióállóságát a gépekben és berendezésekben való hatékonyabb felhasználás érdekében.

A kemény krómozás közvetlenül az alapfémre kerül fel - nincs közbenső bevonat. A kemény krómozás által egy mikrorepedésekkel teli, vastagabb kemény krómréteg kerül a fémre, aminek hatására a bevonat már alakítható, csiszolható. 

Műszaki krómbevonattal jól krómozhatók a gyengén és közepesen ötvözött acélok, a finomszemcsés öntöttvas.

Keménykrómozás esetén a krómréteg 10-20 mikrométertől akár 40 mikrométerig terjedhet, a krómbevonat közvetlenül az alapfémre kerül.

A kemény krómozás előnyei:

A műszaki célokra leválasztott bevonat növeli a munkadarabok kopásállóságát csúszó és súrlódó igénybevételek esetén, megóvja a bevont szerkezetet vagy eszközt az oxidáció hatásaitól.

Kemény krómozás fő alkalmazási területei:

Kopásnak kitett, súrlódó, mozgó alkatrészek (tengelyek, dugattyúk, szelepek, csapok stb.), szerszámok bevonása. Alkalmas különféle mozgó, kopott alkatrészek felújítására, szerszámok (például: hidegalakító szerszámok, prés- és fröccsöntő szerszámok), valamint mérőműszerek illesztékeinek bevonására. Egyik fő alkalmazási területe a hidraulika.

Kemény krómozott alapanyagaink:

Raktárunkból 6 mm átmérőtől 125 mm-ig rendelhetők krómozott rudak, megrendelésre nagyobb és egyedi méreteket is szállítunk, valamint keménykrómozott acél teleszkópcsövek is elérhetők. Alapanyagainkon a krómréteg vastagsága 10-20 mikrométer, keménységük 63-68 HRC, anyagminőségüket tekintve C45, 20MnV6, 42CrMo4V és rozsdamentes kivitelben kaphatók.

 

Forrás: Felületvédelem szervetlen bevonatok – Kocsis László, Nagy Ádám, Műszaki Könyvkiadó, 1984.

 

Lacó Ildikó
alapanyag értékesítő

 

>> Töltse le a magyar nyelvű alapanyagkatalógust!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (3 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.