nov 8, 2021

≤5µ = TOPlus prémium patronos tokmány



Image

Kifogástalan Befogástechnika

Az alkatrészek szigorú tűrései, az egyre magasabb követelmények, elvárások újabb és újabb kihívások elé állítják az alkatrészgyártókat. Fontos tényező a legkisebb körfutás, a pozíciótűrés, a legjobb felületi minőség és a legrövidebb ciklusidő. A gyártási folyamat tervezésekor figyelembe kell venni további számos tényezőt, amely hosszútávon hatással van az eredményességünkre úgy, mint a forgács okozta problémák, különböző munkadarab-pozíció hibák, a megfelelő öblítés, a karbantartásra fordított időintervallum, a pótalkatrészek gyors beszerzése és még sorolhatnánk. A német HAINBUCH cég új TOPlus prémium patronos tokmánya teljes mértékben eleget tud tenni ezen kihívásoknak.

 

 

A TOPlus prémium tokmány tökéletesen alkalmas finom és vékonyfalú, valamint masszív és nehéz alkatrészek nagy pontosságú megmunkálására. A hozzá tartozó prémium patronokkal párosítva elérhető körfutás ≤ 5 μm. Ennek feltétele a munkadarabütköző használata. A patron axiális mozgása biztosítja, hogy a munkadarab a belső- vagy homlokoldali ütközőre feküdjön fel. A TOPlus prémium tokmány az ütközőre húzza a munkadarabot. Ez garantálja a legjobb pozíciótűréseket és további stabilitást ad a megfogásnak. Ezáltal gyorsabb előtolással és nagyobb fogásmélységgel lehet a munkadarabot „darálni”!

A standardizált TOPlus prémium tokmány jobb és költséghatékonyabb alternatívája lehet a hidraulikusan táguló és membránbefogó eszközöknek. A nagy pontosság mellett a patronok nagy nyitólökete megkönnyíti a munkadarab automatikus betöltését, még akkor is, ha a robot kissé pontatlanul dolgozik. A munkadarabbal való enyhe érintkezés betöltés közben nem befolyásolja a TOPlus prémium működését. A nagy pontosság ellenére egy robusztus és folyamatbiztos megoldás. 5 méretosztályban (26, 40, 52, 65 és 100) érhető el a prémium változat Ø10 – 100 mm megfogási tartomány mellett.

Azoknál a megmunkálási műveleteknél, amelyeknél a „normál” pontosság elegendő, egyszerűen használhatja a hagyományos szabványos patronokat. A munkadarab ütközőhöz való szorításnál a körfutás 10 μm, mint a hagyományos TOPlus mini esetében. Természetesen minden alkalmas HAINBUCH adapter a prémium kivitel esetében is használható. A belső munkadarab-megfogásra alkalmas tüskés adapterek, valamint a 2- és 3-pofás modulegységek mellett, körmös menesztő, Morse-kúpos adapter és permanens mágneses adapter használatára van lehetőség. Az adapterek cseréje kevesebb, mint két percet vesz igénybe. Ez teszi egy igazán rugalmas, a megrendelésekhez gyorsan igazodó komplett rendszerré a TOPlus prémiumot. A standardizált állítható és esztergálható munkadarabütközők mellett, egy mesterdarab (tengely) a hozzá illeszkedő patronnal is elérhető, amellyel ellenőrizhetjük a körfutást.

 

 

Előnyök:

  • körfutás ≤ 5 μm a prémium patronokkal, standard patronok esetében ≤ 10 μm [munkadarab-ütköző használata feltétel],
  • finom és masszív szorítás lehetősége,
  • HAINBUCH-rendszer használata, adapterek: tüskés-, 2- és 3-pofás-, körmös menesztő, Morse-kúp és mágneses adapterek
  • kedvezőbb költségek, mint a hidraulikusan táguló és membránbefogó eszközök esetében.

 

A legjobb az összes HAINBUCH tokmány közül!

A „hatszögletű” TOPlus változat a befogóeszköz testben lévő hatszög geometriájú felfekvésének köszönhetően lényegesen magasabb radiális szorítóerőt biztosít azonos húzóerő mellett. A gúla alakban elhelyezkedő csúszófelületek teszik lehetővé, hogy a szorítópatron teljes felülettel feküdjön fel a TOPlus tokmánytestbe nagy munkadarabtűrések esetén is. Ezen kívül ez a geometria arról is gondoskodik, hogy a TOPlus lényegesen érzéketlenebb a szennyeződésekre, mint körgeometriájú társai. Nyers, öntött és kovácsolt darabokhoz, továbbá a finomforgácsú színesfémekhez, mint pl. a sárgaréz, a TOPlus még alkalmasabb megoldás.

A TOPlus prémium megfogórendszer a szerszámgép orsójára illeszkedő hatlapból és a főrészből áll. Ezáltal nem kell további orsócsatlakozó a tokmány és géporsó közé. A minimalizált tokmánytestnek köszönhetően egyszerűbb felszerszámozás lehetséges, lényegesen kevesebb helyet veszítünk a szerszámgép hasznos munkateréből, amely főleg kisméretű szerszámgépek esetében előnyös. Emellett a kisebb geometria a tokmánysúlyt is pozitívan befolyásolja, lényegesen kisebb tömeget kell mozgatni a géporsónak, kevésbé terhelődik a csapágyazás. Összegezve, egy 3-pofás tokmányhoz képest a TOPlus prémiumot kisebb súly és méret mellett, nagyobb szorítóerő és pontosság jellemzi, nem beszélve a centrifugális veszteségről, amely a prémium esetében elhanyagolható tényező.

A patronok villámgyors cseréje egy kézi segédeszközzel történik. A vulkanizált szegmenses patronoknak köszönhetően, nem csak átmérős, négy- és hatszög profillal rendelkező anyagok megfogása lehetséges, hanem szinte bármilyen geometria kialakítható. Ez számos lehetőséget biztosít nem csak a munkadarab-megfogás területén, hanem például a szerszámutak könnyebb biztosítására. A munkadarab levegős felfekvésfigyelése és öblítése a tokmánytest belső kialakításnak köszönhetően egyszerűen kivitelezhető.

 

► Angol katalóguslap letöltése.

 

Töltse le a HAINBUCH termékeket bemutató összefoglalót!

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a TOPlus tokmány termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

 

Galéria (3 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.