okt 19, 2021

ROEMHELD háromutas nyomáscsökkentő



Image

Hidraulikus gépeknél, készülékeknél, gyakran előfordul, hogy egy nyomás-előállító egységünk van, de eltérő nyomáson kellene működtetnünk a részegységeket. A ROEMHELD nyomáscsökkentői erre kínálnak megoldást. Létezik két és háromutas kivitel is. Az alábbiakban a háromutas kivitelre mutatunk be egy megoldási-felhasználási példát és ismertetjük működését.

 

Alkalmazás:

A hidraulikus befogórendszerekben gyakran szükséges a rögzítő- vagy szorítóelemek csoportjait, csökkentett nyomáson működtetni. Ez a túlnyomásvédelem funkcióval ellátott változat nemcsak a nyomásesést, hanem az előre beállított nyomás feletti nyomásnövekedést is kompenzálja. Azonban ehhez a funkcióhoz külön vezetéket kell kiépíteni a tartályhoz.

A nyomásnövekedésnek több lehetséges oka van, mint például:

  • hőmérséklet emelkedés (kb. 10 bar / 1°C),
  • az erőnövelés, amely a szorítóhengerre hat.

 

Funkció:

A beállított kimeneti nyomás alatt a hidraulikaolaj akadálytalanul áramlik „P” -ből „A” -ba. Ha a nyomásnövekedés legyőzi a beállított rugóerőt, akkor egy visszacsapó szelep hermetikusan lezárja az áramlást. Így elkerülhető a további nyomásnövekedés, még akkor is, ha a bemeneti nyomás növekszik a nyomóágban. Nyomásesés esetén, pl.: a henger szivárgása miatt, a visszacsapó szelep kinyílik a meglévő bemeneti nyomással szemben („P” -vel jelölt). Így a hidraulikaolaj tovább folyhat, amíg ismét el nem éri a beállított kimeneti nyomást.

 

 

Ha a kimeneti nyomás nő, pl.: az olaj melegedése miatt, a nyomáscsökkentő szelep kinyílik. Így a felesleges nyomástartományban lévő olaj lefolyhat a „T” tartályvezetéken keresztül. Egészen addig, amíg az előre beállított kimeneti nyomást el nem éri, majd a nyomáscsökkentő szelep visszazár. Visszaáramlás „A” -ból „P” -be csak akkor lehetséges, ha a „P” bemeneti nyomás a beállított kimeneti nyomás alá csökken.

 

Maximális áramlási sebesség:

A maximális térfogatáram a kimeneti nyomás kiválasztott beállítási tartományától függ. Ha a szivattyú áramlási sebessége nagyobb, akkor a nyomáscsökkentő szelep elé áramlásszabályozó szelepet kell felszerelni.

 

Alkalmazási példa:

A nyomáscsökkentő szelepek tökéletes működésének biztosítása érdekében, az összes szelepet mindig a nyomáscsökkentő szelep elé kell felszerelni, a bemutatott sorrendben.

 

 

Egyszeres működésű rögzítőhengerek esetén, ha nyomáscsökkentő szelepet használunk tartálycsatlakozással, akkor mindig külön vezeték szükséges a „T” port és az „L” vagy „R” port közé a tápegységhez való csatlakoztatáshoz.

 

Szántó Norbert
műszaki tanácsadó

 

>> Tovább a Hidraulikus szelepek termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (5 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.