okt 14, 2021

Esztergagép húzócső gyártása? Legegyszerűbben hónolt csőből!



Image

Számos esetben, amikor szerszámgépünkön tokmányt vagy egyéb megfogó egységet cserélünk egy másik típusra, nem elegendő magát csak a húzócsövet és a tokmányt összekötő adaptert cserélni. Gond lehet a meglévő húzócső áteresztő képessége vagy annak az orsó síkjától számított mérete, továbbá több tényező együttes hatásából adódóan szükséges lehet az egész húzócső cseréje.

 

Nézze meg a húzócső gyártásáról készült rövid bemutató videónkat!

 

 

A szerszámgépek húzócsöveinek hosszúsága a gép méretétől függően változhat, azonban általában min. 500 mm feletti hosszúsággal rendelkeznek. Sőt 1 m feletti húzócsövek gyártása is szükséges lehet nagyobb méretű szerszámgépek esetén. Ezért a húzócső gyártásnál az első fontos kérdés milyen alapanyagból alakítsuk ki a legegyszerűbben a húzócsövet. Általában egy esztergagép húzócsövének kellő áteresztéssel kell rendelkeznie, főleg a hosszabb méretű csövek belső átmérőjének kialakítása nehezebb feladat a gép- és szerszám oldalról. Rendelkezni kell a megfelelő szerszámgéppel és szerszámmal, amellyel a belső átmérőt a kívánt tűréssel és körfutással ki lehet alakítani.

 

A fenti problémára egy egyszerű megoldás az ipari- és mobilhidraulikában használt szabványos munkahengerek háza, a hónolt cső. A hónolt csövek H8 és H11-es tűréssel rendelkeznek a belső átmérő méretétől függően. A megfelelő méret kiválasztásával nem kell a cső belső átmérőjének kialakítását elvégezni, csak a cső két végét, a hosszúságot és szükség esetén a külső átmérőt kell méretre alakítani. Ez lényegesen felgyorsítja és leegyszerűsíti a húzócső gyártását.

 

A szerszámgépek húzócsövének szerelésénél gyakori probléma, ha nincs felületkezelve a húzócső. Az idővel jelentkező rozsdásodás miatt nehézkes lehet a szerelés, ezért fontos, hogy a húzócső felületkezelve legyen. Lehetőség van a hónolt csöveket rozsdamentes kivitelben is rendelni vagy egyszerűen vegyi barnítással felületkezelésüket elvégezni.

 

A húzócsövek tervezésénél további nagyon fontos szempont a cső megfelelő falvastagsága, amelyet a szerszámgép munkahengerének maximális húzó- és nyomóerő értékeinek figyelembevétele mellett kell méretezni. Nem megfelelő méretezés esetén a cső elszakadhat, így használat során jelentős kárt okozhat. Nem beszélve a gép állásidejéről! Mivel gyakran szükséges a lehető legnagyobb áteresztő képesség, amely csökkenti a cső falvastagságát, mindenképpen fontos a húzócsövek méretezésére figyelni. Szükség esetén a szerszámgép hidraulika hengerének nyomásértékét és pl. a tokmány radiális szorítóerejének értékét a húzóerő függvényében kell beállítani.

 

Töltse le alapanyag katalógusunkat, amelyből könnyen kiválaszthatja a megfelelő húzócső alapanyagot!

 

Mit kínál a GIMEX?

  • műszaki támogatás,
  • alapanyag raktárról vagy rendelésre,
  • komplett tervezés,
  • komplett gyártás,
  • felületkezelés,
  • egyedi megoldások.

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a Hónolt acélcső termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (5 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.