szept 3, 2021

Kreatív gyorscsatlakozás nullpontrendszer segítségével



Image

Az automatizáció terjedésével és a gyártási folyamatok komplexitásával a szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan feladatokkal, amelyek komoly kihívás elé állítják őket. Pedig gyakran a megoldást egy oda nem is gondolt eszköz jelenti. A ROEMHELD csoport tagjaként, a STARK cég nullpontelemei nem csak a munkadarabmegfogó készülékek gyors cseréjére nyújtanak megoldást, hanem olyan feladatok esetén is, amelyekre nem is gondolnánk. A tervezés világa határtalan, találja meg a legjobb megoldást az adott feladatra a GIMEX-Hidraulika Kft.-vel közösen!

A köztudatban a nullpontrendszerek, gyorscsererendszerek valamely munkadarabmegfogó készülék beállítás nélküli villámgyors átállására szolgálnak. Valóban, ezen elemeket évtizedek óta olyan feladatokra optimalizálják, ahol kisebb vagy akár több tonnás készülékek cseréje, különösebb szaktudás nélkül percek alatt kivitelezhető. Legyen szó egy megmunkálóközpontról, szikraforgácsológépről, köszörűgépről vagy akár egy esztergagépről, a nullpontrendszerek napjainkra a rugalmas alkatrészgyártás elengedhetetlen eszközévé váltak.

De milyen alkalmazási területeken tudjuk még kihasználni a nullpontelemek előnyeit?

Hidraulikus és pneumatikus rendszerek esetén sokszor fejtörést okoz a különböző részegységek gyors és cseppmentes összekapcsolása. Különösen igaz ez, ha több ágat kell gyorsan és biztonságosan összekötni. Erre általános és ismert megoldás a gyorscsatlakozó elem. A gyorscsatlakozók valóban megfelelő megoldást nyújtanak egy bizonyos határig (1-3 ág összekapcsolásáig). Például egy központi hidraulika nélküli forgópalettás szerszámgép esetén, a munkadarab megfogó készülékeket külső tápegységgel a hidraulikus gyorscsatlakozó elemek felcsatlakoztatásával működtetjük. Azonban, ha esetleg több, akár 5 db ágat kell összekapcsolni, a hagyományos gyorscsatlakozó elemek használatával korlátokba ütközünk. Jó ágakat kötünk össze? Hogyan tudjuk a helytelen összekapcsolást megakadályozni? Ergonómiai szempontokat figyelembe véve, megfelelő a felhasználó számára? Kishelyigényű készülékek esetén hogyan alakítsuk ki a csatlakozási pontokat? Ezen felül még jó néhány kérdés felmerülhet.

 

Gyorscsatlakozó rendszerek elvárásai:

  • kis helyigény,
  • több ág és közeg egyidejű cseppmentes össze- és szétkapcsolása,
  • üzembiztos használat,
  • gyors karbantartás,
  • igény esetén automatizálható legyen.

 

Kattan és tart, rögzítés azonnal a STARK.easyclick-kel

A STARK.easyclick egy mechanikus, gyorsan záródó nullpontrendszer, amelynek nincs szüksége energiaellátásra az azonnali csatlakozáshoz és rögzítéshez. A kioldásához 3-8 bar levegőnyomás szükséges, amelyet alaplapon vagy közvetve a házba csavarva tudunk csatlakoztatni. A kompakt kialakítása miatt kis helyet foglal. Rövid, 12 mm-es behúzó csapja pedig rövid kiemelési utat igényel. A mechanikus működés ideálissá teszi robotmegfogóként történő használatát is automatizált rendszerekben. Egyedi feladatoknál kihasználható gyorsasága, például egy gyorscsatlakozó rendszer részeként. A gyors befogási idő (egy kattanás) mellet, az oldási ideje sem több mint 0,1 másodperc. Olajmentes működésének köszönhetően a szigorúbb egészségügyi követelményeket igénylő területeken is felhasználható, például: élelmiszeripari, orvosi vagy vegyipari ágazatokban.

 

 

STARK.easyclick előnyei:

  • átmérője 85 mm és csak 19 mm magas,
  • 5 kN szorítóerő – 10 kN tartóerő,
  • oldás 3 – 8 bar levegőnyomással,
  • azonnal rögzít,
  • oldási idő <0,1 sec.

 

Helytakarékos kuplungelemek

A ROEMHELD cég rozsdamentes kuplungelemei valamennyi műszaki elvárásnak megfelelnek, ha különböző részegységek közegellátásait kell cseppmentesen összekapcsolni. Az elemek hidraulikus, pneumatikus, hűtőfolyadék, víz vagy akár vákuum közegekre is alkalmazhatók. Max. 500 bar üzemi nyomás mellett és 70 l/perc-es átfolyásig válaszhatók különböző kivitelekben. Kis helyigényükkel helytakarékos megoldást nyújtanak a felhasználók számára. A sima csatlakozási felületeknek köszönhetően kevésbé érzékenyek a szennyeződésekre, ezáltal könnyen tisztíthatók. A tömítések könnyen cserélhetők, amely a karbantartást jelentősen megkönnyíti.

Példa egy hidraulikus megfogó készülék működtetésére külső tápegységről

A ROEMHELD kuplungelemek és a STARK nullpontrendszerek kombinációjával egy olyan kompakt, kis helyigényű gyorscsatlakozó egységet tudunk az adott feladatra tervezni, amellyel egyszerűen több kör összekapcsolható. A STARK.easyclick nullpontelem biztosítja az azonnali rögzítést 1 tonnás tartóerejével. Pneumatika segítségével tudjuk a szétkapcsolást szabályozni. Egy pneumatikus nyit-zár szelep felhelyezése a tömbre (a súlycsökkentés miatt alumíniumból gyártott gyorscsatlakozó) garantálja az ergonomikus fel- és lecsatlakozás lehetőségét. Ennek köszönhetően akár a vezérlésből tudjuk szabályozni, engedélyezni a lecsatlakozást. Ameddig nem teljesülnek az elvárt feltételek például megfelelő munkadarabfelfekvés; hidraulikanyomás felépülés; támhenger alátámasztásának megfelelő pozíciója; vagy szorítóhengerek szorítási-oldási pozíciójának teljesülése, addig nem engedélyezzük a lecsatlakozást. Ezáltal a rendszert fél- vagy teljesen automatizált feladatoknál is alkalmazhatjuk. A STARK.easyclick nullpontelem rendelkezik egy kiegészített levegő furattal, amely tisztításra és/vagy a nullpontcsap megfelelő pozíciójának ellenőrzésére is felhasználható. A kuplungelemre előírt axiális pozíciótűrés és a gyorscsatlakozó egység könnyebb összekapcsolása miatt, az Erwin Halder cég szabványosított illesztő csapjait és perselyeit használjuk. A gyorscsatlakozó egységet felhelyezhetjük akár egy lineáris mozgó szerkezetre, ezáltal teljes mértékben kiválthatjuk az emberi folyamatokat a gyorscsatlakozású rendszerek esetén is.

 

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>>Tovább a STARK.easyclick termékoldalára!

>>Tovább a ROEMHELD kuplungelemek termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (6 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.