ápr 29, 2021

Hidraulikus és elektromos présgépek a ROEMHELDTŐL



Image

A présgépeket több ipari területen használják nagy népszerűséggel. Ezek közül a gépek közül emeljük ki az elektromos és hidraulikus préseket, a „C” és „H” (Portal) állványos kiviteleket. A présgépek fejlődésének eredményeként már egy kiforrott technológiáról beszélhetünk, sok változattal és megoldási lehetőséggel. Ezek közül a megoldások közül is kiemelkednek a ROEMHELD által gyártott egységek, melyek jól variálhatók. Ilyen például az elektromos vagy hidraulikus kivitel, a gyors szerszámcsere, vagy a különböző integráltságú vezérlések.

 

A prések moduláris rendszere:
A moduláris felépítésnek köszönhetően mind a vezérlési funkciók, mind a mechanikus alkatrészek könnyen cserélhetők vagy utólag is felszerelhetők.

 

 

Alkalmazás:
Hosszirányú préscsatlakozások előállításához az összeszerelési folyamatokban előnyösek a préselő eszközök. Emellett a szegecselt csatlakozások és alkatrészek kinyomására vagy tesztelésére használhatjuk.

 

Fő felhasználási területek:

  • hajtástechnika, sebességváltó szerelvény,
  • tengelykapcsolók, kardántengelyek,
  • kompresszorok, szivattyúk, hidraulikus elemek,
  • ipari szerelvények,
  • gépgyártás,
  • építőipari és mezőgazdasági gépek alkatrészei,
  • elektronikus gépek alkatrészei.

 

Működés:
Biztonsági okokból a préskészülék kétkezes működtetéssel vannak ellátva. Ez fel van osztva annak érdekében, hogy a munkadarabot elölről lehessen behelyezni (két külön nyomógomb). Alternatív megoldásként biztonsági fényfüggöny vagy védőburkolat biztosítása is lehetséges. Ilyenkor a funkció aktiválását egy nyomógomb végzi.

 

Verziók:

  • hidraulikus vagy elektromos hajtás,
  • H-keret vagy C-keret kialakítás,
  • 3 vezérlési változat.

 

Leírás:
Az alapkeretet munkaasztalként tervezték. Az elektromos vezérlés és hidraulikus meghajtás esetén a hidraulikus egység az asztallap alatt található, amely a H-kereten vagy a C-kereten a nyomóhengert vezérli. A munkaasztalban az acél váz alaplemeze az asztallappal egybe van ágyazva, így sima munkafelület áll rendelkezésre és elkerülhetők az ütköző élek. Bármely munkadarabtartó, például: csúszó kocsi, rögzíthető az alaplemezhez. A henger dugattyúrúdja gyorscserélő berendezéssel van ellátva, amelyhez a nyomószerszámok rögzíthetők. Opcionálisan ez helyettesíthető más szerszámtartókkal is.

 

VEZÉRLŐ VÁLTOZATOK

1. vezérlési változat: Gyors/ kúszási sebesség:

  • löketmérés,
  • érintőképernyő, 4 hüvelyk.

 

Működési leírás, normál működés (préselés működés):
A funkció beindítása után a préshenger először gyorsmenetben mozog ki. A meghatározott átállási pont elérése után a sebességet kúszási sebességre csökkentik.

 

Préselés:
A beállított maximális erő és az azt követő tartási idő elérése után a henger visszaáll a meghatározott beállítási helyzetbe.

 

Alaphelyzetbe állás:
A meghatározott beállítási helyzet elérése után a henger visszaáll a kiindulási helyzetbe.

 

Beállítási mód:
Ha az érintőpanelen kiválasztja a "beállítási módot", a henger kézi vezérléssel kijáratható vagy visszahúzható. Így például meg lehet közelíteni a munkadarab-specifikus pontokat, leolvasni a pozíciókat, hogy ezeket paraméterekként megadjuk.

A behúzható henger érintésvezérléssel (vagyis csak a nyomógombok megnyomásakor) mozog és csak kúszási sebességgel.

 

2. vezérlési változat: Gyors / kúszó sebességszabályozás / löket figyeléssel:

  • löketmérés,
  • erőmérés,
  • érintőképernyő, 7 hüvelyk.

 

Működési leírás, normál működés (préselés működés):
Úgy, mint az 1. vezérlőváltozat esetén, azonban a következő kiegészítő funkciókkal:

 

 

A nyomóerőt állandóan az erőátalakítóval, a préshenger útját pedig az útmérő rendszerrel mérjük. Minden meghatározott erőt a mozgási pontoknál összehasonlítjuk a mért értékekkel és a megengedett határértékekkel ellenőrizzük. Ha egy vagy több mért érték kívül esik a megengedett határértékeken, azonnal megjelenik egy NIO hibaüzenet. (NIO = not in order)

Az új préselés elvégzéséhez először vissza kell állítani az érintőpanelen található hibaüzenetet. Ha az összes mért érték a beállított határérték tartományban van, azonnal megjelenik egy IO üzenet, (IO = in order) és a következő préselés megtörténhet.

 

Az adatrekord a következőkből áll (lásd a fenti ábrát):

  • helyzet alapállás (visszatérő löketkorlátozás),
  • gyors/ kúszó sebességváltás,
  • max. erő,
  • min. erő,
  • max. út,
  • min. út.

Az Ethernet és SD kártya interfészek állnak rendelkezésre a megadott és mért értékek adatkimenetéhez.

 

3. vezérlési változat: gyors/ kúszó sebességszabályozás menetidő programozással (ECO nyomógombokkal):

  • időpanel,
  • működési leírás normál működés (préselés működés).

 

A kétkezes vezérlő két gombjának egyidejű megnyomásával a préshenger elmozdul az alapállásból. Amint elérkezik az első beállított időjel, vagy a meghatározott idők eltelnek, a préshenger automatikusan a gyorsmenetről a kúszási sebességre vált.

A beállított maximális erő elérése után a préshenger visszaáll az idővel beállítható alapállásba. Az előre beállított maximális erőt 1 másodpercig a legalacsonyabb nyomási helyzetben tartják a préselési folyamat biztonságos befejezése érdekében. Ha a kétkezes kezelőszervet közbenső helyzetben engedik el, akkor a préshenger ebben a helyzetben marad. Újbóli bekapcsoláskor a behúzható henger gyorsmenetben mozog az alapállásig. A préshenger csak az alapállás elérése után járatható ki újra.

 

Szántó Norbert
műszaki tanácsadó

 

>> Tovább a présgépek, sajtolóegységek termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (4 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.