márc 31, 2021

Villámgyors tokmánycsere és még új tokmányt sem kell vennie



Image

A megmunkálás során fontos tényező a mellékidők csökkentése. A német HAINBUCH centroteX M tokmány-gyorscserélő rendszereinek használatával drasztikusan csökkenthető a befogó készülékek csereideje a különböző szerszámgépeken. Hatalmas rugalmassága a gyorscsere rendszernek, hogy nem kell új tokmányt, expanzióstüskés szorítót vagy akár patronos befogót vásárolni. A meglévő szorítóelemeket, legyen szó egy Schunk, Kitagawa, SMW, Forkardt, TOSS vagy egyéb gyártó tokmánya, fel tudjuk szerelni a centroteX gyorscsere rendszerére.

 

Egy alkatrészgyártó vállalat a hosszú évek során kiépített tokmányrendszerit, csak nagyon magas költségek mellett fogja tudni lecserélni. A használt tokmány-pofák, a használt munkadarabütközők és egyéb kiegészítőelemek erősen bekorlátozzák a meglévő rendszer kiváltását, akár ugyanazon gyártó vagy más gyártó új megoldásaira. Ezért is zseniális a HAINBUCH cég centroteX M gyorscsere rendszere, mivel a meglévő komplett megfogási rendszerünket integrálhatjuk és eddig használt tokmányainkat percek alatt lecserélhetjük.

 

 

A centroteX M rendszer a meglévő tokmányainkkal összeszerelve, illeszthető valamennyi szerszámgéphez. A készülékcsere mindössze pár percet vesz igénybe, így a gép állásideje teljesen minimalizálható – ezáltal előbb tudjuk folytatni a termelést. Ez különösen nagy előnyt jelenthet kis- és közepes szériagyártó cégek esetén, ahol a gyakori átállások mellett a legkisebb időveszteség is nagy kiesést okozhat. A gyorscserélő rendszer alkalmazásával egy teljesen rugalmas gyártás érhető el, korlátok nélkül, bármelyik gépünkre percek alatt felszerelhetjük bármelyik befogó készülékünket.

A felgyorsított gyártási folyamatok szinte azonnal tudják követni a megrendeléseket, és a kisebb darabszámok gyártása sem jár hosszú átállásiidőkkel. Típustól és beállítástól függően akár pár percre is redukálható a csereidő. Az alkatrészek precíz kialakítása miatt a pontosság is garantált! A gyorscsere rendszereknek köszönhetően nem kell különösebb szakképzettség gépeink felszerszámozásához, az átállási idők pontosan meghatározhatók. Az időkiesések csökkentése miatt éves szinten több munkaórát, műszakot meg tudunk spórolni.

A gyorscsere rendszer lelke a CENTREX központosító rendszer, amely a gép és a befogóeszköz között helyezkedik el, és a 2µ alatti átállási pontosságot garantálja. Az alaplap csatlakoztatása egy egyszerű bajonett kuplungos megoldással történik a befogó eszközre. A befogó adaptert (kis befogóknál akár kézzel, nagy tokmányoknál pedig daru segítségével) egyszerűen összekapcsoljuk a főorsón elhelyezett gép adapterrel, elfordítjuk záró helyzetbe (amelyet az adapter lapok oldalán jelölnek), és meghúzzuk a gyorsrögzítő csavarokat. Így össze is kapcsoltuk a két egységet, szükség esetén akár az áteresztés is biztosított. A rögzítő csavarokon keresztül nem veszítünk a rendszer merevségén, teljesen egyenértékű, stabil megfogás biztosított a gyorscsere használatával. Ezzel a megoldással például pár perc alatt lecserélhetjük 315-ös méretű, nagy tokmányunkat egy szorítófejes, vagy akár egy szorítótüskés egyedi megfogásra.

A gyorscsere rendszerekhez számos kiegészítő elem tartozik, amellyel a befogóeszközök cseréje és tárolása még kényelmesebben megoldható. Ilyen a monteq cserekészülék, amellyel a nehezebb befogóeszközöket egyszerűbben lehet kezelni. A gyorsrögzítő emelőszemeknek köszönhetően gyorsan fel és le tudjuk csatlakoztatni, teljesen ergonomikus, minden eleme a gyorscserélőkhöz, és a könnyed mozgatáshoz igazodik. A gyorsrögzítésű emelőszemeket egyszerűen a befogó adapterén található furatokba illesztjük. A hozzá tartozó kerekes tárolóban pedig egyszerre több csere-befogóeszközt is tárolhatunk kis helyigény mellett. Eszközeink így nem egy raklapon porosodnak, könnyedén a kívánt géphez tolhatjuk azokat, azaz mint egy szállító eszköz is funkcionál.

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a HAINBUCH centroteX termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (4 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.