okt 14, 2020

Mire kell figyelnünk egy automatizált hidraulikus megfogó rendszer tervezésénél?Image

Az automatizált gyártások terjedésével, egyre több tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy maximálisan ki tudjuk használni hidraulika rendszerünk előnyeit. További fontos szempont, hogy egy üzembiztos gyártási folyamattal rendelkezhessünk. Nem elegendő, csak a hidraulikus megfogó készülékünk hidraulika nyomását figyelni, le kell tudnunk ellenőrizni a szorító- és alátámasztó elemek, valamint a munkadarab pontos pozícióját is. Egy hidraulikus készülék tervezésénél tisztában kell lennünk az adott szerszámgép komplett hidraulika rendszerével és a robotos kiszolgálás követelményeivel.

 

Egy automatizált robotos munkadarab-kiszolgálással rendelkező hidraulika rendszer fő részegységeit a megfogó készülék, a tápegység és a forgócsatlakozó elem alkotják. A készüléknél már nem elegendő, ha csak a hidraulika nyomást ellenőrizzük. A nyomás akkor is felépül, ha a szorító- és alátámasztó elemek nem megfelelő pozícióban vannak. Mindenképpen szükséges a készülékelemek szorítási és/vagy oldási pozíciójának ellenőrzése is.

 

Kettős működésű szorító- és alátámasztó elemek pozíció ellenőrzéssel

A Roemheld szorítóelemei rendelkeznek integrált vagy utólag is felszerelhető pozíció-lekérdező  elemekkel. Villamos és pneumatikus lekérdezésre egyaránt lehetőség van, azonban anyagleválasztásos megmunkálásnál ne használjuk az induktív jeladós kivitelt, mivel a forgács és a hűtőfolyadék befolyásolhatja az ellenőrzés valós eredményét. A pneumatikus pozíció lekérdező elemek használatával mind a szorítási, mind az oldási pozíció külön-külön leellenőrizhető.

A megmunkálás során számos helyzetben szükséges a munkadarabok alátámasztása, amellyel biztosítható a vibrációmentes, pontos megmunkálás. A Roemheld támhengereknél lehetőség van arra, hogy pneumatikus módon ellenőrizhessük, hogy munkadarabunk valóban a támhenger nyomócsavarjánál fekszik fel, tehát a megfelelő ponton támasztjuk meg. Nagyon fontos, hogy a szorító- és alátámasztó elemek lehetőség szerint kettős működésűek legyenek. A kettős működésű hengerek nagy előnye az egyszeres működésű társaikkal szemben, hogy visszajárási idejük jelentősen gyorsabb, valamint a hidraulika rendszer ismeretében pontosan meghatározható és ellenőrizhető.

 

Oldási-állapot ellenőrzésének fontossága automatizált rendszerekben
Robotos alkatrész-kiszolgáláskor nagyon fontos, hogy az oldási nyomásértékeket és henger pozíciókat is le tudjuk ellenőrizni. Oldáskor is előfordulhat, hogy a szorítók nem nyitnak ki megfelelően vagy az oldott szorítóelemek munkadarab be- és kirakás közben visszazáródnak. Ezekben az esetekben sajnos gyakori jelenség, hogy a robot ütközik, vagy nem tudja kivenni a munkadarabot. Ezért van nagy jelentősége oldott állapotban is a hidraulika nyomásértékek és henger-pozíciók visszacsatolásának.

Tápegység nyomásfigyeléssel
A készülék működtetését a tápegység végzi, ezért az esetek nagy részében a nyomás-előállító egység tartalmazza a nyomáskapcsoló elemeket. Ezáltal le tudjuk ellenőrizni, hogy mind szorított, mind oldott állapotban megfelelő-e a nyomásérték. A Roemheld, könnyű kezelésű 2-kapcsolási ponttal rendelkező, digitális nyomáskapcsolói, felhasználóbarát kompakt kis egységek erre a feladatra. A tápegység tervezésénél vegyük figyelembe… Klikk ide a teljes cikk elolvasásához!
 

Mit kínál a Gimex az automatizált készülékezés területén?

  • Szorító- és alátámasztó készülékelemeket pozíció lekérdezéssel,
  • vezeték nélküli nyomás- és pozíció figyelő rendszereket,
  • komplett tápegységet villamos vezérléssel,
  • forgóátvezetőt,
  • rendszer megtervezését és annak kiépítését,
  • műszaki tanácsadást,
  • szerviz hátteret.

 

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

>> Tovább a Gimex tápegységek termékoldalára!

Galéria (4 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.