okt 7, 2019

Szerszámcsere és szerszámrögzítés a ROEMHELD segítségével



Image

Gazdaságos gyártás alacsony darabszám mellett is!

Drasztikusan csökkenthető megfelelő eszközök használatával a felszerszámozási idő, még a kis sorozatú gyártások esetén is. A nagy sorozatban gyártott, egységesített termékek hatékony gyártása is fokozható annak ellenére, hogy kevesebb szerszámcserét igényelnek. A német Roemheld GmbH számos lehetőséget kínál a szerszámrögzítés- és csere területén.

Számtalan hidraulikus-, hidro-mechanikus, mágneses-, mechanikus, és már elektromechanikus működtetésű befogórendszer létezik, melyek a különböző cserélő elemekkel (görgős- és golyóslécekkel, konzolokkal, szállító kocsikkal) kombinálhatók. Alacsony darabszám mellett is lehetővé válik a gazdaságos gyártás, ráadásul a nagy szériás termékek gyártása is fokozható. Az elmúlt évek gyakorlata számos alkalommal bizonyította, hogy a folyamatos fejlesztés és kapacitásnövelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozások tarthassák a lépést versenytársaikkal. Az automatizált rendszerek előtérbe kerülése szükségessé teszi a szerszámok gyors és hatékony cseréjét.

 

Nézze meg a ROEMHELD hidraulikus rögzítőelemeit működés közben!

 

 

Mire képes az, aki gyorsan tud szerszámot cserélni?

A rövidebb felszerszámozási idő megnöveli a gépek futásidejét és növeli a gyártás kapacitását. A megnövekedett termelési képesség újabb megrendelésekhez biztosít többlet erőforrást. Ezen felül csökkenthető a szükséges befogóeszközök száma, ezáltal egyszerűsítve kezelésüket.

A szerszámbefogó- és cserélőrendszerek a felszerszámozás automatizálását is ösztönözik, mivel a tevékenységek automatikus vezérlése lehetőséget ad a komplex gyártási folyamatba történő integrálásra.

A befogórendszerek további előnye a minőségben és a kezelésükben rejlik. A nagy erők mellett biztosítják a stabil szorítást, a tájolási- és befogási folyamat reprodukálhatóságát, valamint a rögzítési helyek optimális megválasztásával a gyártás pontosságát. Emellett a befogórendszerek csökkentik a formák és a szerszámok kopását.

 

Optimális megoldások kiválasztása:

A szerszám rögzítő elemek és maguk a cserét gyorsító kiegészítő eszközök, szinte valamennyi helyzetre megoldást kínálnak. Az ügyfelek így mindig a számukra legoptimálisabb megoldások közül választhatnak. Például nagyobb hely nyerhető a présasztalba építhető befogóelemek teljes besüllyesztésével. Különböző méretű, adaptív befogórendszerek építhetők be a szerszámokhoz.

Az egyszerű hidromechanikus rögzítő-anyákat és rögzítő-karmokat elsősorban akkor célszerű alkalmazni, ha a szerszámok rögzítőperemének magassága és szélessége egységes, és még elfogadható a néhány perces rögzítési idő. A hidraulikus rögzítőelemek, mint az üregesdugattyús henger, betoló-, sarok és ékes rögzítők már 8-20 percre csökkentik a befogási- és kilazítási időt. A gépkezelő erőkifejtés nélkül és szinte azonnal tudja rögzíteni a szerszámot, ezzel fokozva a folyamat biztonságát és a gyártás minőségét. A hidraulikus befogórendszerek erői ellenőrizhetők és a szerszámcsere automatizálható, továbbá a befogórendszerek átalakíthatók és könnyen szerelhetők, számos szerszámnál alkalmazhatók. Az újgenerációs szorítóelemekre jellemző az ergonómia, kisebb súlyok és mechanikus működtetés esetén a megfelelő szorítás vizuális ellenőrzése is lehetséges. Ezen felül egy komplett elektromechanikus rendszer esetén teljes mértékben automatizálható már egy szerszámcsere, elhagyva az emberi munkafolyamatok jelentős részét.

A további szerszámcserét segítő eszközökkel pedig tovább csökkenthetjük a szerszám-átállásokra kalkulált időt és költségeket. A szinte minden présasztalra felszerelhető mechanikus vagy hidraulikus működtetésű lécek megkönnyítik a nehéz, nagyméretű szerszámok cseréjét. A golyós és görgős lécek teherbírása széles skálán mozog, akár 160 kN/m, azaz 16 tonna méterenként. Az elemek kombinálhatóak a gyártó hidraulikus szerszámrögzítő megoldásaival, így a felhasználó részére egy teljesen automatizált, költséghatékony rendszert kínálnak. A szorítólécek utólagos egy már meglévő présgépen történő kiépítése is egyszerűen kivitelezhető. A megfelelő léc kiválasztásához segítséget nyújt a ROEMHELD magyar nyelvű, ingyenesen használható kalkulátora, amellyel pár perc alatt kiválasztható a célnak legmegfelelőbb eszköz.

A szerszámcserét segítő léceken túl, további kiegészítő elemek a konzolok, melyek tovább könnyítik a szerszám megfelelő pozícióba juttatását.  Ezek a költséghatékony elemek egyszerűen telepíthetőek és helytakarékosak, így ideális megoldást jelentenek az utólagos felszereléshez. A tartókonzolokat a prés oldalára kell felfüggeszteni. Nagyobb szerszámsúlyok és nagyobb szerszámszélesség esetén a felfüggesztett tartókonzol lábbal is felszerelhető. A padlózat egyenlőtlenségének kompenzálására a támasztékok állítható lábakkal kerültek kialakításra, gömbcsuklóval és csatlakozással. A tartómagasság ezt követően ± 60 mm-rel változtatható. A konzolok elektromos és kézi szerszámbetolással is rendelkeznek, amelynek köszönhetően különösebb emberi beavatkozás nélkül, gyorsan a kívánt helyre pozícionálhatóak a szerszámok az adott gépben.

A szerszámcserélő kocsik, akár 1600 kg-os teherbírással biztonsági dokkoló egységgel, valamint manuális és elektromos meghajtással rendelhetőek. A kocsik emelési magassága 250 mm-től 1600 mm-ig állítható, de természetesen az egyedi vevői igények kielégítése is lehetséges.

A fenti megoldások kombinálásával és a ROEMHELD cég termékeivel a szállítástól a szerszám pozícionálásán keresztül, annak gyors rögzítéséig elérhetővé válik egy szerszámcsere a felhasználók számára.

 

Számoljunk egy kicsit!

Egy kétműszakos üzemben, évente 250 munkanapot és műszakonként egy szerszámcserét feltételezve, az éves átszerelések száma 500. Szerszámcserénként, kézzel rögzítő szorítók esetében 25-30 percet és megfelelő gépállást számítva gyorsan összejön havonta 4 000 – 5 000 Eurós kiesés. Az így számított szerszámcsere költségből évi 60 000 Eurót kapunk. A beruházási költség hidraulikus üreges-dugattyúhengeres szerszámbefogó rendszer, rögzítő lécek és hidraulikus egység esetén 8 000 - 12000 Euró. Ehhez hozzájön az évi 15 000 Eurós átszerelési költség, így a teljes összeg 27 000 Euró.

Végkövetkeztetés: a gyorsbefogó rendszer beruházási költsége a példa szerint már az első évben, néhány hónap alatt megtérül. Ezzel még nincs vége! Hiszen a szerszámcsere 6 percre rövidül, hozzájön még a megnövekedő gyártási idő hozama, így gyakorlatilag fél órával rövidül az átszerelési idő naponta. Ez 250 munkanap alatt 125 órát tesz ki, így a megnövekvő gépi futásidő további újabb rendelések felvételére nyújt lehetőséget.

A Roemheld GmbH szakemberei átfogó és kipróbált szorító és a szerszámcserét meggyorsító további kiegészítő megoldásokkal állnak rendelkezésre az ipari sajtoló- és présgépeket használók számára. A GIMEX-Hidraulika Kft., mint a gyártó magyarországi partnere, vállalja a műszaki tanácsadáson túl a szerszámbefogó rendszerek komplett kivitelezését és szervizelését.

 

Csonka Szabolcs
értékesítési vezető

 

>> Tovább a Szerszámcserét segítő eszközök termékoldalára!

>> Árakhoz és határidőkhöz kérje árajánlatunkat!

Galéria (5 kép)

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.