jún 6, 2018

Tudtad? 1. rész



Image

A mai napon született Bánki Donát (1859-1922) gépészmérnök és feltaláló; a hidrogépek, kompresszorok, valamint a gőzturbinák szerkezettanának professzora.

 

Bánki Donát a budapesti Műegyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd az iparban helyezkedett el szerkesztőmérnökként. Az egyetemen 1879–80-ban a műszaki mechanika tanszéken tanársegéd volt, később 1899-től haláláig a hidrogépek, kompresszorok és gőzturbinák szerkezettanának professzora.
Munkássága szorosan összekapcsolódott Csonka János feltalálóval, akivel együtt 1890-re kifejlesztették az ún. Bánki-Csonka motort, amely a Ganz-gyár nemzetközileg is versenyképes terméke volt.1893. február 11-én szabadalmaztatta a fúvókás benzinkarburátort (porlasztót), megelőzve ezzel a külföldön általánosan úttörőnek tartott  Wilhelm Maybachot.
1894-ben szabadalmaztatta az első nagynyomású robbanómotort, a saját korában méltán világhírű Bánki-motort, amelynél a robbanókeveréket a hengerbe porlasztott vízzel hűtötte le, s ezzel a motor hatásfokát korábban nem remélt mértékben sikerült fokoznia.

Szöveg forrás: Wikipédia
Kép forrás: www.autoszektor.hu

 

>> Tovább a Termékek és Szolgáltatásokhoz!

© A honlap tartalmának, vagy részleteinek felhasználása a GIMEX-HIDRAULIKA Kft. jóváhagyása nélkül nem engedélyezett.

X-Meditor Kft.